Z czym zjeść rosół – czyli dodatki do rosołu

Ocena: 4.2 na podstawie 5 głosów. | 18 marca
Z czym zjeść rosół – czyli dodatki do rosołu

Na pewno większość z Was jadła lub je rosół tylko z makaronem. Są też osoby, które lubią rosół z ziemniakami.

W tym poście przedstawię Ci dodatki, które świetnie sprawdzą się do rosołu. A może zainspirujesz się i wykorzystasz je do innych zup.

Zapraszam do lektury.

Tematy:CebulaJajkoKonina (mięso z konia)CiastoMakaronNaleśnikMakaron gotowanyRosół z kury

Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Pierwszą propozycję jaka przychodzi mi do głowy, to podanie rosołu z małymi pierożkami z mięsem i warzywami z rosołu.


Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu, będzie to idealny pomysł, aby wykorzystać to co być może wyrzucisz.


Wystarczy, że zmielisz mięso i warzywa, dodasz przesmażoną cebulkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i masz idealny farsz to pierożków.
Zagnieć ciasto i zaskocz rodzinę nową propozycją podania rosołu

Makaron z naleśników

Kolejna ciekawa propozycja podania rosołu.


Jeżeli zostały Ci naleśniki ze śniadania, zwiń je w rulon i pokrój w wąskie paseczki i zrób z naleśników makaron.


Tak podany rosół może przekonać każdego niejadka, a może tak Ci zasmakuje, że będzie częstym gościem w rosole. Koniecznie wypróbuj.

Kluski lane

Zapomniany dodatek do rosołu.


Kluski lane są uniwersalnym dodatkiem, są idealną alternatywną dla makaronu do rosołu, ale także dla innych zup, które nie wymagają miksowania na gładki krem, czy zaprawiania śmietanką.

Kluski lane sprawiają, że zupa jest gęstsza, a walory smakowe mogą się wzbogacić.
Aby zrobić idealne kluski lane potrzebujesz tylko dwóch składników, czyli mąki i jajek w odpowiednich proporcjach.


Idealny przepis na kluski lane

  • 50 gramów mąki
  • 100 gramów jajka – czyli 2 sztuki jaj o średniej wielkości.
  • szczypta soli i pieprzu.

Wsyp do miseczki mąkę, dodaj jaja i przyprawy.
Wymieszaj widelcem lub rózgą. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta na naleśniki. Powinno być gładkie.

Do gotującego się rosołu/bulionu/ innej zupy powoli wlewaj cienką stróżką ciasto.

Rosół powinien cały czas się gotować. Nie mieszaj od razu kluseczek, poczekaj aż zaczną rosnąć.

Po około 1,5 minuty lane kluski są gotowe. Możesz wymieszać zupę i zajadać.

Smacznego.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz