Ryż biały vs Makaron gotowanyCo ma więcej kalorii, witamin, minerałów - co jest zdrowsze?

Ryż biały - kalorie, kcal, ile waży
Makaron gotowany - kalorie, kcal, ile waży

Kliknij na obrazek aby wyświetlić szczegóły produktu

Co ma więcej kalorii - ryż czy makaron?

Już na pierwszy rzut oka widać, że ryż ma tylko trochę mniej kalorii niż makaron (ok. 1 %).

I w ryżu i w makaronie gotowanym kalorie pochodzą głównie z węglowodanów.

   Ryż biały vs    Makaron gotowany - wykresy porównawcze

Makaron sojowy (0.16) więcej...Makaron ryżowy (1.79) więcej...Gnocchi (2.36) więcej...Owsianka (na wodzie) (2.37) więcej...Ryż biały (2.69) więcej...Ryż brązowy (2.74) więcej...Kasza gryczana (3.38) więcej...Kuskus (3.79) więcej...Makaron gotowany (5.15) więcej...Spaghetti, makaron (gotowany) (5.8) więcej...Makaron gotowany pełnoziarnisty (5.82) więcej...Mąka kukurydziana (5.9) więcej...Płatki kukurydziane (6.9) więcej...Mąka ziemniaczana (6.9) więcej...Płatki ryżowe (7.1) więcej...Mąka ryżowa (7.23) więcej...Ryż basmati (8.16) więcej...Kasza manna (8.7) więcej...Mąka żytnia (9.82) więcej...Kasza jęczmienna (pęczak) (9.91) więcej...Mąka tortowa (10.1) więcej...Mąka krupczatka (10.3) więcej...Mąka (10.33) więcej...Mąka (pszenna) (10.33) więcej...Szklanka mąki (10.33) więcej...Mąka orkiszowa (10.6) więcej...Lasagne, lazania (makaron) (10.7) więcej...Makaron penne (rurki) (10.7) więcej...Makaron (11) więcej...Kasza jaglana (11.02) więcej...Musli (11.2) więcej...Makaron nitki (11.27) więcej...Płatki owsiane (11.9) więcej...Płatki orkiszowe (12) więcej...Kasza bulgur (12.29) więcej...Granola (13.67) więcej...Makaron jajeczny (14) więcej...Mąka pełnoziarnista (pszenna) (14.1) więcej...Mąka gryczana (14.6) więcej...Mąka owsiana (14.66) więcej...Otręby żytnie (15) więcej...Otręby pszenne (16) więcej...Otręby owsiane (17) więcej...Mąka kokosowa (20) więcej...Soczewica czerwona (23.91) więcej...
białko - ryż vs. makaron na tle produktów zbożowych
Owsianka (na wodzie) (11.67) więcej...Gnocchi (17.06) więcej...Kasza gryczana (19.94) więcej...Kuskus (23.22) więcej...Makaron ryżowy (24.01) więcej...Makaron gotowany (24.93) więcej...Ryż brązowy (25.58) więcej...Otręby żytnie (26) więcej...Ryż biały (28.17) więcej...Spaghetti, makaron (gotowany) (30.86) więcej...Makaron gotowany pełnoziarnisty (31.51) więcej...Granola (53.88) więcej...Makaron nitki (54.93) więcej...Mąka kokosowa (60) więcej...Otręby pszenne (61.9) więcej...Soczewica czerwona (63.1) więcej...Musli (63.9) więcej...Płatki orkiszowe (65) więcej...Mąka pełnoziarnista (pszenna) (65.4) więcej...Mąka owsiana (65.7) więcej...Otręby owsiane (66) więcej...Mąka gryczana (68.3) więcej...Płatki owsiane (69.3) więcej...Makaron jajeczny (71) więcej...Mąka krupczatka (71.6) więcej...Kasza jaglana (72.85) więcej...Mąka orkiszowa (74) więcej...Mąka tortowa (74) więcej...Kasza bulgur (75.87) więcej...Mąka (76.31) więcej...Mąka (pszenna) (76.31) więcej...Szklanka mąki (76.31) więcej...Mąka ryżowa (76.48) więcej...Mąka żytnia (76.68) więcej...Kasza manna (76.7) więcej...Makaron (77.6) więcej...Kasza jęczmienna (pęczak) (77.72) więcej...Mąka kukurydziana (78) więcej...Płatki ryżowe (78) więcej...Lasagne, lazania (makaron) (79.4) więcej...Makaron penne (rurki) (79.4) więcej...Ryż basmati (79.59) więcej...Mąka ziemniaczana (83.1) więcej...Płatki kukurydziane (83.6) więcej...Makaron sojowy (86.09) więcej...
węglowodany - ryż vs. makaron na tle produktów zbożowych
Owsianka (na wodzie) (68) więcej...Kasza gryczana (92) więcej...Makaron ryżowy (108) więcej...Kuskus (112) więcej...Ryż brązowy (123) więcej...Ryż biały (130) więcej...Makaron gotowany (131) więcej...Gnocchi (133) więcej...Spaghetti, makaron (gotowany) (158) więcej...Makaron gotowany pełnoziarnisty (159) więcej...Otręby pszenne (185) więcej...Otręby żytnie (205) więcej...Otręby owsiane (246) więcej...Makaron nitki (296) więcej...Płatki orkiszowe (335) więcej...Mąka kukurydziana (337) więcej...Mąka pełnoziarnista (pszenna) (339) więcej...Kasza bulgur (342) więcej...Mąka krupczatka (342) więcej...Mąka tortowa (343) więcej...Ryż basmati (347) więcej...Mąka gryczana (347) więcej...Kasza manna (348) więcej...Makaron sojowy (351) więcej...Kasza jęczmienna (pęczak) (352) więcej...Mąka orkiszowa (357) więcej...Mąka żytnia (357) więcej...Mąka ziemniaczana (357) więcej...Soczewica czerwona (358) więcej...Mąka ryżowa (363) więcej...Płatki kukurydziane (363) więcej...Mąka (364) więcej...Mąka (pszenna) (364) więcej...Makaron (364) więcej...Szklanka mąki (364) więcej...Płatki owsiane (366) więcej...Lasagne, lazania (makaron) (367) więcej...Makaron penne (rurki) (367) więcej...Kasza jaglana (378) więcej...Musli (378) więcej...Makaron jajeczny (384) więcej...Płatki ryżowe (391) więcej...Mąka kokosowa (400) więcej...Mąka owsiana (404) więcej...Granola (489) więcej...
kalorie - ryż vs. makaron na tle produktów zbożowych

Ryż biały (100g) - kalorie

130kcal
  • Kalorie130 kcal
  • Węglowodany28.17 g
  • Tłuszcze0.28 g
  • Białko2.69 g
  • Woda68.44 g

Ryż biały - skład energetyczny

  • 89% WĘGL.
  • 9% BIAŁKO
  • 2% TŁUSZCZ

Ryż biały - witaminy w 100g

  • Witamina B1 (Tiamina)0.02 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.013 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.4 mg
  • Witamina B60.093 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.003 mg

Ryż biały - minerały w 100g

  • Wapń10 mg
  • Żelazo0.2 mg
  • Magnez12 mg
  • Fosfor3 mg
  • Potas35 mg
  • Sód1 mg
  • Cynk3 mg

Makaron gotowany (100g) - kalorie

131kcal
  • Kalorie131 kcal
  • Węglowodany24.93 g
  • Tłuszcze1.05 g
  • Białko5.15 g
  • Woda68.56 g

Makaron gotowany - skład energetyczny

  • 77% WĘGL.
  • 16% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

Makaron gotowany - witaminy w 100g

  • Witamina B1 (Tiamina)0.209 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.15 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.992 mg
  • Witamina B60.034 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.104 mg

Makaron gotowany - minerały w 100g

  • Wapń6 mg
  • Żelazo1.14 mg
  • Magnez18 mg
  • Fosfor6 mg
  • Potas24 mg
  • Sód6 mg
  • Cynk6 mg

Co ma więcej wartości odżywczych - ryż czy makaron?

Co ma więcej witamin - ryż czy makaron?

  • Witamina B1 (Tiamina): makaron - ok. 945% więcej niż ryż.
  • Witamina B2 (Ryboflawina): makaron - ok. 1054% więcej niż ryż.
  • Witamina B3 (Niacyna): makaron - ok. 148% więcej niż ryż.
  • Witamina B6: ryż - ok. 63% więcej niż makaron.
  • Witamina B9 (Kw. foliowy): makaron - ok. 3367% więcej niż ryż.

Co ma więcej minerałów - ryż czy makaron?

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię