Jakie przyprawy i zioła mają najwięcej wapnia. Ranking TOP 12
TOP 12 zawierających najwięcej wapnia
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością wapnia. Na pierwszym miejscu znajduje się Cząber - z największą zawartością wapnia spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Majeranek i Oregano - zawartość wapnia w tych jest również wysoka.
1) cząber (2132 mg)
2) majeranek (1990 mg)
3) oregano (1576 mg)
4) trybula (1346 mg)
5) estragon (1139 mg)
6) cynamon (1002 mg)
7) sezam (975 mg)
8) tymianek (405 mg)
9) rozmaryn (317 mg)
10) komosa piżmowa (275 mg)
11) płatki migdałowe (236 mg)
12) koper (208 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają wapń. Warto zainteresować się także nimi.
- kurkuma (183 mg)
- bazylia (177 mg)
- pietruszka (138 mg)
- kakao (128 mg)
- ogórecznik (93 mg)
- kolendra (67 mg)
- trawa cytrynowa (65 mg)
- musztarda (63 mg)
- łopian (41 mg)
- sos sojowy (33 mg)
- wiórki kokosowe (27 mg)
- sól (24 mg)
- korzeń imbiru (16 mg)
- ketchup (15 mg)
- sos pomidorowy (14 mg)
- majonez (8 mg)
- kostka rosołowa (0 mg)
Napisz komentarz