Ciasto na pizzę - przepis

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę. | 22 marca
Ciasto na pizzę - przepis

Sekretem idealnego ciasta na pizzę jest dobrej jakości mąka pszenna. 
Do typowego ciasta na pizzę polecana mąka typ 00 lub 450. Niemniej jednak drożdżowy spód może powstać z każdej mąki, jaką tylko wybierzesz. 

Poniżej przedstawię Ci mój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, koniecznie wypróbuj w swoim domu. 

Tematy:PaprykaPomidorRzepaOreganoKonina (mięso z konia)Ser MozzarellaCiastoCukierPizza

Przepis na ciasto na pizzę

Moje ciasto na pizzę powstaje ze świeżych drożdży. Moje ciasto wzbogacone jest przyprawami. Lubię, gdy ciasto na pizzę za każdym razem, gdy je robię ma swój niepowtarzalny smak, przez rożnorodność przypraw jakie do niego dodaję.

Jeżeli nie masz świeżych drożdży, możesz użyć suszonych, ale wtedy nie musisz robić rozczynu. 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 00 lub 450
  • pół kostki świeżych drożdży lub 14 gramów suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oregano
  • szczypta papryki słodkiej 
  • pół łyżeczka cukru

Świeże drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy cukier. Mieszamy wszystko do momentu, aż drożdże z cukrem się rozpuszczą i będą miały konsystencję płynu. 
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W przypadku, gdy rozczyn nie urośnie koniecznie musisz zrobić nowy rozczyn, gdyż te drożdże, których użyłeś mogą być nieaktywne np. ze starości. 

  Wyrośnięty rozczyn 

Po wyrośnięciu rozczynu, zaczynamy robić ciasto.

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i dodajemy olej (oraz suche drożdże, jeżeli nie dodajesz świeżych). Dodajemy drożdże i wlewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (możesz użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Jeżeli cała mąką nie połączyła się dodajemy resztę wody i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno samo odlepiać się od ręki.

Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagniatamy i możemy je rozwałkować na jeden duży placek, lub zrobić 2 mniejsze spody lub małe pizzerinki. 

Rozwałkowany spód drożdżowy posmaruj sosem pomidorowy, dodaj ulubione dodatki i koniecznie ser mozzarella. 

Taką pizzę piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości ciasta. 

Smacznego. 

Autdministrator tej strony:
Ola S.
Popularne na blogu

Napisz komentarz

Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij