Pistacje - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki pistacji

Kategorie | Orzechy

Charakterystyczne właściwości pistacji

Pistacje - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Pistacje to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych rodzajów orzechów, dostępnych na polskim rynku. Bogactwo wartości odżywczych, witamin oraz minerałów sprawiają, że już garść pistacji dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze. Jakie właściwości mają pistacje i dlaczego warto je regularnie jeść?

Wysoka zawartość karotenoidów

Dzięki zawartości karotenoidów, czyli luteiny i zeaksantyny, pistacje wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina jest związana bezpośrednio z zielono-fioletowym kolorem tego orzecha.

Potencjał antyoksydacyjny

Naukowcy dowodzą, że zaledwie 28 g pistacji ma większy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty, uznawanej do tej pory za jedno z lepszych źródeł antyoksydantów w pożywieniu.

Potas

Pistacje są również doskonałym źródłem potasu, który pozwala na skuteczne obniżenie ciśnienia tętniczego. Co więcej, regularne spożywanie pistacji może znacząco wpłynąć na poprawę wydolności i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Czym wyróżniają się pistacje spośród orzechów?

W porównaniu z innymi orzechami pistacje charakteryzują się sporą zawartością błonnika, potasu, witaminy B1 i witaminy B6. Zawierają też dawkę żelaza, białka i wapnia.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze pistacji na wykresach.

pistacje - witaminy (w 100g)

  • Witamina A553 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.87 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.16 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)1.3 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.52 mg
  • Witamina B61.7 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)51 mcg
  • Witamina C5 mg
  • Witamina E22.6 mg

Skład pistacji (w 100g)

  • 27.97g WĘGLOWODANY
  • 44.44g TŁUSCZE
  • 20.6g BIAŁKO
  • 10.3g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 19% WĘGLOWODANY
  • 14% BIAŁKO
  • 67% TŁUSZCZ

pistacje - minerały (w 100g)

  • Potas1025 mg
  • Fosfor376 mg
  • Magnez121 mg
  • Wapń107 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo4.15 mg
  • Cynk2.2 mg
  • Beta karoten332 mg
Kalorie557kcal
Węglowodany27.97gram
Białko20.6gram
Tłuszcze44.44gram
Błonnik10.3gram

Ile białka jest w pistacjach?

Pistacje zawierają 20.6 g białka na 100g.
Garść pistacji (40 g) zawiera ok. 8.2 g białka.

Ile węglowodanów jest w pistacjach?

Pistacje zawierają 27.97 g węglowodanów na 100g.
Garść pistacji (40 g) zawiera ok. 11.2 g węglowodanów.

Ile ważą pistacje?

Garść pistacji waży ok. 40g.
Łyżka pistacji waży ok. 15g.
Szklanka pistacji waży ok. 180g.

Ile błonnika jest w pistacjach?

Pistacje zawierają w sobie 10.3 g błonnika na 100g.
Garść pistacji (40 g) zawiera ok. 4.1 g błonnika. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu mają pistacje?

Pistacje zawierają 44.44 g tłuszczu na 100g.
Garść pistacji (40 g) zawiera ok. 17.776 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 36% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w pistacjach?

Pistacje zawierają 121 mg magnezu na 100g.
Garść pistacji (40 g) zawiera ok. 48.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają pistacje?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają pistacje. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak pistacje wypadają na tle innych orzechów?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak pistacje prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

pistacje - powiązane produkty

  • Pistacje Domat568 kcal/100g
  • Pistacje, prażone (bez oleju i bez dodatku soli)571 kcal/100g
  • Pistacje, prażone (bez oleju i z dodatkiem soli)568 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też