Migdały - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki migdałów

Ocena: 4.3 na podstawie 145 głosów.
Kategorie | Orzechy

Charakterystyczne właściwości migdałów

Migdały - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Migdał jest nasionem migdałowca. Drzewo, na którym rośnie jest rośliną wieloletnią osiągającą do dziesięciu metrów wysokości.

Migdałowiec pospolity to roślina pochodząca z krajów azjatyckich takich jak: Jordania, Liban,Turcja, Izrael oraz Uzbekistan.

Uprawa drzewa migdałowego stała się bardzo popularna z uwagi na właściwości odżywcze oraz jego niesamowity słodki oraz aromatyczny smak.
 

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości mają migdały na tle innych orzechów?

W porównaniu z innymi orzechami migdały charakteryzują się sporą zawartością błonnika, witaminy B2, witaminy E i wapnia. Zawierają też dawkę żelaza, potasu i białka.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze migdałów na wykresach.

migdały - witaminy (w 100g)

  • Witamina A2 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.205 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)1.138 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)3.618 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.47 mg
  • Witamina B60.137 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)44 mcg
  • Witamina E26 mg

Skład migdałów (w 100g)

  • 21.55g WĘGLOWODANY
  • 49.93g TŁUSCZE
  • 21.15g BIAŁKO
  • 12.5g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 14% WĘGLOWODANY
  • 14% BIAŁKO
  • 72% TŁUSZCZ

migdały - minerały (w 100g)

  • Potas733 mg
  • Fosfor481 mg
  • Magnez270 mg
  • Wapń269 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo3.71 mg
  • Cynk3.12 mg
  • Beta karoten1 mg
Kalorie579kcal
Węglowodany21.55gram
Białko21.15gram
Tłuszcze49.93gram
Błonnik12.5gram

Właściwości zdrowotne migdałów

Migdały są bardo dobrą przekąską w trakcie stosowania diety wyszczuplającej. Mimo, że zawierają spore kalorie zapewnią dostarczanie do organizmu ważnych składników odżywczych, które regulują przemianę materii oraz zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w organizmie.

Migdał został doceniony w wielu życiowych dziedzinach takich jak: medycyna, żywienie oraz kosmetologia.
Migdały zawierają magnez dlatego też, są polecane osobom często się stresującym, przemęczonym oraz intensywnie pracującym. Ponadto zawierają potas oraz fosfor, który pozytywnie wpływa na układ kostny oraz usprawnia pracę serca.

Z kolei zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w ochronie przed zawałem oraz miażdżycą, a co więcej wspiera pracę mózgu oraz znacznie poprawia koncentrację.

Oprócz tego skutecznie wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają przeziębieniom. Ze względu na obecność witamin takich jak E oraz z grupy B oraz wielu pierwiastków mineralnych wśród których można wymienić potas są polecane kobietom w ciąży.

Te cenne bakalie ze względu na bogactwo witamin i minerałów są wartościową przekąską po którą warto często sięgać.

Przeczytaj:Dieta wegetariańska a wegańska – jakie są różnice?

Ile białka jest w migdałach?

Migdały zawierają 21.15 g białka na 100g.
Garść migdałów (40 g) zawiera ok. 8.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w migdałach?

Migdały zawierają 21.55 g węglowodanów na 100g.
Garść migdałów (40 g) zawiera ok. 8.6 g węglowodanów.

Ile ważą migdały?

Garść migdałów waży ok. 40g.
Łyżka migdałów waży ok. 15g.
Szklanka migdałów waży ok. 95g.

Ile błonnika jest w migdałach?

Migdały zawierają w sobie 12.5 g błonnika na 100g.
Garść migdałów (40 g) zawiera ok. 5 g błonnika. Odpowiada to ok. 17% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy migdały zawierają gluten?

Migdały nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu mają migdały?

Migdały zawierają 49.93 g tłuszczu na 100g.
Garść migdałów (40 g) zawiera ok. 19.972 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 40% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w migdałach?

Migdały zawierają 270 mg magnezu na 100g.
Garść migdałów (40 g) zawiera ok. 108 mg magnezu. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają migdały?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają migdały. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak migdały wypadają na tle innych orzechów?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak migdały prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

migdały - powiązane produkty

  • Migdały kalifornijskie Bakalland572 kcal/100g
  • Migdały kalifornijskie Helio572 kcal/100g
  • Migdały płatki Sun Grown572 kcal/100g
  • Migdały, blanszowane581 kcal/100g
  • Migdały, prażone (bez dodatku soli)607 kcal/100g
  • Migdały, prażone (bez oleju i bez dodatku soli)597 kcal/100g
  • Migdały, prażone (bez oleju z dodatkiem soli)597 kcal/100g
  • Migdały, prażone (z dodatkiem soli)607 kcal/100g
  • Migdały, prażone z miodem594 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij