Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej fosforu. 12 dostępnych produktów spożywczych.

Ocena: 2.6 na podstawie 5 głosów. | 14 grudnia
Makrela wędzonaWęgorz (filet, mięso)Tuńczyk

Makrela wędzona, Węgorz (filet, mięso), Tuńczyk, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej fosforu.

Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością fosforu na 100g produktu.

TOP 12 zawierających najwięcej fosforu

To właśnie te charakteryzują się największą zawartością fosforu. Na pierwszym miejscu znajduje się Makrela wędzona - z największą zawartością fosforu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Węgorz (filet, mięso) i Tuńczyk - zawartość fosforu w tych jest również wysoka.

1) makrela wędzona (54 mg)
2) węgorz (23.3 mg)
3) tuńczyk (5.7 mg)
4) makrela (5 mg)
5) paluszek rybny (4.7 mg)
6) filet z tilapii (1.4 mg)
7) kawior (0.6 mg)
8) łosoś (0.5 mg)
9) mintaj (0.1 mg)
10) filet z anchois (0.1 mg)
11) mięso z rekina (0.1 mg)
12) karp (0.1 mg)

Powyższa lista to nie wszystko

Również poniżej wymienione zawierają fosfor. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz