Witamina B2 i jej rola w organizmie

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę. | 27 marca
Witamina B2 i jej rola w organizmie

Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną, organiczny związek chemiczny dobrze rozpuszczalny w wodzie. Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować witaminy B2, zatem konieczna jest suplementacja. Ryboflawina jest łatwo przyswajalna z pokarmów. 

Witamina B2 pełni ważną rolą w organizmie, a niedobory mogą wywoływać szereg negatywnych skutków, między innymi mogą być to choroby układu sercowo-naczyniowego. 

W tym artykule przeczytasz między innymi o roli jaką pełni witamina B2 w organizmie, skutkach niedoborów oraz dowiesz się, w jakich produktach występuje najwięcej ryboflawiny. 

Tematy:KukurydzaMigdałySłonecznikSeler naciowyPietruszka (natka)Mleko Kasza gryczanaPłatki owsianeOwsianka (na wodzie)Pesto

Rola witaminy B2 w organizmie

Podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B, ryboflawina pełni ważną funkcję dla organizmu i między innymi są to:

  • regulowanie prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych, skóry oraz wzroku
  • bierze udział w przemianie lipidów i aminokwasów
  • reguluje tempo przemian metabolicznych węglowodanów, tłuszczy oraz białek, dzięki niej energia pochodząca z pożywienia jest właściwie dysponowana dla potrzeb organizmu
  • wspomaga układ krwionośny, poprzez udział w tworzeniu czerwonych krwinek
  • wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz oddechowego
  • pomaga transportować tlen do oka, dzięki czemu podtrzymuje zachowanie ostrości widzenia, jest to zasadne dla osób starszych, które są w grupie ryzyka zachorowania na zaćmę
  • wspomaga układ odpornościowy
     

 Niedobór witaminy B2 w organizmie:

Pierwszym objawem wskazującym na niedobór witaminy B2 jest zapalenie kącików ust, tak zwane zajady. Następnym charakterystycznym objawem jest zapalenie i ból błon śluzowych jamy ustnej.
Kolejnymi objawami są:

  • światłowstręt
  • pogorszenie widzenia
  • pogorszenie wchłaniania żelaza i hemu, co prowadzić może do niedokrwistości
  • kłopoty z koncentracją
  • zmęczenie
  • bezsenność
     

Nadmiar witaminy B2 w organizmie

Nadmiar nie wpływa toksycznie na organizm, lecz w niektórych przypadkach mogą wystąpić nudności lub wymioty.
 

Produkty bogate w witaminę B2
Najwięcej witaminy B2 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego między innymi w:

  • produktach mlecznych – tłuste sery twarogowe oraz mleko
  • mięso i podroby
  • ryby
  • jaja
  • fasoli, migdałach lub pestkach słonecznika
  • kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane, płatkach kukurydzianych
  • pełnoziarniste pieczywo
  • natka pietruszki, seler naciowy 

Witamina B2 wskazana jest dla osób cierpiących na nadmierny stres oraz zwiększoną aktywność fizyczną.

Ryboflawinę można przyjmować między posiłkami lub w trakcie, ale należy pamiętać o zalecanej dziennej dawce, która jest normowana w zależności od płci, wieku i choroby człowieka. 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz