Witamina B2 i jej rola w organizmie
Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną, organiczny związek chemiczny dobrze rozpuszczalny w wodzie. Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować witaminy B2, zatem konieczna jest suplementacja. Ryboflawina jest łatwo przyswajalna z pokarmów.
Witamina B2 pełni ważną rolą w organizmie, a niedobory mogą wywoływać szereg negatywnych skutków, między innymi mogą być to choroby układu sercowo-naczyniowego.
W tym artykule przeczytasz między innymi o roli jaką pełni witamina B2 w organizmie, skutkach niedoborów oraz dowiesz się, w jakich produktach występuje najwięcej ryboflawiny.
Tematy:KukurydzaMigdałySłonecznikSeler naciowyPietruszka (natka)Mleko Kasza gryczanaPłatki owsianeOwsianka (na wodzie)Pesto
Rola witaminy B2 w organizmie
Podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B, ryboflawina pełni ważną funkcję dla organizmu i między innymi są to:
- regulowanie prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych, skóry oraz wzroku
- bierze udział w przemianie lipidów i aminokwasów
- reguluje tempo przemian metabolicznych węglowodanów, tłuszczy oraz białek, dzięki niej energia pochodząca z pożywienia jest właściwie dysponowana dla potrzeb organizmu
- wspomaga układ krwionośny, poprzez udział w tworzeniu czerwonych krwinek
- wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz oddechowego
- pomaga transportować tlen do oka, dzięki czemu podtrzymuje zachowanie ostrości widzenia, jest to zasadne dla osób starszych, które są w grupie ryzyka zachorowania na zaćmę
- wspomaga układ odpornościowy
Niedobór witaminy B2 w organizmie:
Pierwszym objawem wskazującym na niedobór witaminy B2 jest zapalenie kącików ust, tak zwane zajady. Następnym charakterystycznym objawem jest zapalenie i ból błon śluzowych jamy ustnej.
Kolejnymi objawami są:
- światłowstręt
- pogorszenie widzenia
- pogorszenie wchłaniania żelaza i hemu, co prowadzić może do niedokrwistości
- kłopoty z koncentracją
- zmęczenie
- bezsenność
Nadmiar witaminy B2 w organizmie
Nadmiar nie wpływa toksycznie na organizm, lecz w niektórych przypadkach mogą wystąpić nudności lub wymioty.
Produkty bogate w witaminę B2
Najwięcej witaminy B2 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego między innymi w:
- produktach mlecznych – tłuste sery twarogowe oraz mleko
- mięso i podroby
- ryby
- jaja
- fasoli, migdałach lub pestkach słonecznika
- kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane, płatkach kukurydzianych
- pełnoziarniste pieczywo
- natka pietruszki, seler naciowy
Witamina B2 wskazana jest dla osób cierpiących na nadmierny stres oraz zwiększoną aktywność fizyczną.
Ryboflawinę można przyjmować między posiłkami lub w trakcie, ale należy pamiętać o zalecanej dziennej dawce, która jest normowana w zależności od płci, wieku i choroby człowieka.
Napisz komentarz