Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Ocena: 4.5 na podstawie 112 głosów. | 25 czerwca
Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Owoce i warzywa to kluczowe składniki zdrowej diety, które powinny by spożywane pięć razy dziennie.

Warto zadbać o ich różnorodność, co pozwoli na dostarczenie wielu cennych składników odżywczych. Niektóre owoce dostępne są w sklepach przez cały rok, inne – jedynie w sezonie.

Które owoce najlepiej jeść – te lokalne, dostępne w każdym sklepie i na każdym targu, czy te egzotyczne, zachwycające oryginalnym smakiem?

Tematy:JabłkoBrzoskwiniaAnanasMalinyTruskawkiArbuzKonina (mięso z konia)

Siła lokalnych owoców, czyli dieta w rytmie naturalnych upraw

Podstawowa zasada wyboru owoców jest następująca: powinniśmy spożywać te owoce, które rosną w danym momencie w naszej strefie klimatycznej.

Warunkuje to bogactwo składników odżywczych i optymalny skład witamin, minerałów i antyutleniaczy.

Te składniki odżywcze są wrażliwe na transport czy długie przechowywanie. A spożywanie owoców w okresie ich naturalnego dojrzewania pozawala w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Minimalizowane są bowiem straty wartości odżywczych owoców związanych z ich przechowywaniem, a także nie ma konieczności konserwowania owoców środkami chemicznymi.

Ponadto takie owoce są znacznie tańsze niż te sprowadzane z odległych zakątków świata.

Świeże owoce zimą

Najbardziej problematycznym okresem pod względem dostępności świeżych owoców okazuje się być zima.

Wtedy rozwiązania są dwa - skorzystać można z lokalnie uprawianych owoców, które składowane są w chłodniach, albo sięgnąć po nieco egzotyki.

Tego typu owoce mają może nieco mniej cennych substancji odżywczych, ale na pewno nie zaszkodzą.

A poza ty lepiej zjeść w zimie takie owoce, niż nie spożywać żadnych, prawda?

Egzotyka na talerzu

Owoce egzotyczne nie są wcale złym wyborem.

Są dostępne przez cały rok, zachwycają oryginalnym smakiem, a ponadto dostarczają składników odżywczych, których na próżno szukać w lokalnych owocach.

Mowa chociażby o bromelainie, czyli unikatowym enzymie zawartym w ananasie czy wyjątkowych antyutleniaczach i substancji antyrakowych.

Włącz zatem owoce do codziennej diety - w słoneczne miesiące sięgaj po lokalnie rosnące jabłka, truskawki, maliny, brzoskwinie czy arbuzy.

W miesiącach zimowych natomiast posiłkuj się dostępnymi powszechnie w marketach egzotycznymi owocami.

Taka dieta zawsze wyjdzie Ci na zdrowie.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.leafforlife.org

Napisz komentarz