Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Jesteś tym co jesz – ta sprawdzona teza dotyczy zarówno ogólnej kondycji zdrowotnej naszego organizmu, jak i naszego nastroju.
Wpływ tego, co ląduje na naszym talerzu na nasze ogólne samopoczucie jest niezaprzeczalny. Co zatem należy jeść?
Tematy: Awokado
Najważniejsze są węglowodany
Mimo iż cukier jest jednym z najbardziej potępianych składników diety, glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zatem – doskonałego samopoczucia.
Zadbaj zatem o włączenie do diety pełnoziarnistych produktów zbożowych, które zapewnią stały i stopniowy dopływ energii.
Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?
Aminokwasy dla doskonałego samopoczucia
Niektóre aminokwasy bezpośrednio oddziałują na mózg, stanowiąc składowe do syntezy serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Włącz zatem do diety indyka, ryby, jaja, orzechy, fasolę oraz sery.
A do fizjologicznego działania serotoniny potrzebne są nienasycone kwasy tłuszczowe, których najlepszymi źródłami są orzechy, awokado czy oleje roślinne.
Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze
Witaminy i minerały kształtują nastrój
Niedobór niemal większości mikroelementów pociąga za sobą znaczne osłabienie organizmu oraz zaburzenia nastroju, stany depresyjne i problemy z koncentracją.
Do każdego posiłku warto zatem włączyć warzywa i owoce, będące najlepszymi źródłami mikroelementów oraz antyutleniaczy.
I nie zapomnij o piciu minimum 2 itrów wody dziennie, w przeciwnym razie czekają Cię bóle i zawroty głowy, rozdrażnienie i spadki nastroju.
Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból