Przesilenie wiosenne - jakie produkty warto włączyć do swojej diety?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 8 lutego
Materiał partnerski
Przesilenie wiosenne - jakie produkty warto włączyć do swojej diety?

Wraz z nadejściem wiosny przychodzi pora na tzw. przesilenie wiosenne, czyli czas, kiedy większość z nas odczuwa wyjątkowo uciążliwe zmęczenie i brak energii. Aby móc porzucić zimową ospałość, czasem wystarczy jedynie zadbać o prawidłowy sposób odżywiania się. Jakie produkty warto włączyć do swojej diety, żeby czuć się zdrowo i dobrze przygotować swoje siły witalne na nadchodzące lato?

Wiosenna dieta, czyli trzy kroki do zdrowia

Co najlepiej spożywać, by pozbyć się zimowego odrętwienia i zadbać o witalność? Jak się okazuje, dieta na wiosnę powinna być bogata w składniki odżywcze, których zimą najczęściej nam brakuje. Nie trzeba jednak jeść w nadmiarze. Wystarczy skupić się na trzech głównych rodzajach żywności, które zapewniają organizmowi porządny zastrzyk energii. Do tej grupy należą: warzywa i owoce, nabiał oraz produkty pełnoziarniste.

1. Owoce i warzywa

Podstawowym źródłem dobroczynnych składników dla organizmu są świeże warzywa i owoce, których wiosną zaczyna stopniowo przybywać. Młode pędy jarzyn, czyli tzw. nowalijki, to bogactwo witamin oraz mikro i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Z tego powodu w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw strączkowych czy naszej swojskiej włoszczyzny. Z kolei wczesne truskawki czy czereśnie zawierają duże ilości glukozy, czyli cukru naturalnego pochodzenia, który dodatkowo gwarantuje sporą dawkę energii. Dieta oparta na spożywaniu produktów bogatych w składniki odżywcze nazywa się nutritarianizmem. Więcej na temat można poczytać na: https://tiptors.pl/nutritarianizm-ta-dieta-zapewni-ci-zdrowie-i-witalnosc/

2. Nabiał

Drugim kluczowym elementem wysokoenergetycznej diety jest nabiał, a konkretnie białko, które stanowi główny budulec ciała człowieka, w tym kości, zębów, włosów czy paznokci. Jego spożywanie pozwala na szybki rozrost tkanki mięśniowej i poprawę ogólnego samopoczucia. Najwięcej protein znajduje się w mięsie, ale także w rybach, serach, twarogach czy orzechach. Zdarza się jednak, że z powodu choroby lub w czasie rekonwalescencji po chorobie konieczne jest spożywanie gotowych do spożycia napojów, które w pełni rekompensują braki witamin. Jednym z nich jest Fresubin Energy DRINK dostarczający dużą ilość białka i składników mineralnych.

3. Produkty pełnoziarniste

Ważną częścią zbilansowanej diety są produkty pełnoziarniste, które w swoim składzie zawierają węglowodany złożone. W trakcie trawienia rozkładają się one wolniej i gwarantują stopniowe uwalnianie energii aż do kilku godzin po posiłku. To powoduje, że organizm ma stałe zapasy sił witalnych i korzysta z nich o wiele dłużej, niż gdyby w zamian otrzymał tylko dawkę prostego cukru. Z tego względu dania z dodatkiem makaronu i kaszy lub kanapki z pieczywem ziarnistym powinny mieć stałe miejsce pośród pokarmów, które zjada się na co dzień.

Dobre produkty to nie wszystko!

Dieta pełna składników wysokoenergetycznych to nie wszystko. Na przyrost energii po okresie zimowym wpływa dodatkowo wiele różnych czynników, m.in. jakość produktów, regularność posiłków, właściwe nawodnienie, a także podejmowana aktywność fizyczna. Przesilenie wiosenne da się przetrwać, pod warunkiem że będziesz się stosować do zasad zdrowego odżywiania oraz prowadzić odpowiedni styl życia. Na stronie internetowej zywieniemaznaczenie.pl można znaleźć więcej informacji na temat różnych typów diety.

Napisz komentarz