Daktyle (suszone) - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki daktyli

Kategorie | Suszone owoce

Charakterystyczne właściwości daktyli

Daktyle (suszone) - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Daktylowiec to palma uprawiana w wielu regionach świata, nie rosnąca natomiast w stanie dzikim.

Daktyle najczęściej pozostawiane są na drzewach, aż wyschną – i w takiej właśnie postaci są najczęściej spożywane.

Kiedyś cenione zwłaszcza w krajach arabskich, dziś daktyle popularne są na całym świecie. 

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Czym wyróżniają się daktyle spośród suszonych owoców?

W porównaniu z innymi owocami suszonymi daktyle charakteryzują się sporą zawartością fosforu, witaminy B6, witaminy K i wapnia. Zawierają też dawkę magnezu, potasu i witaminy A.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze daktyli na wykresach.

daktyle - witaminy (w 100g)

  • Witamina A149 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.05 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.06 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)1.61 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.805 mg
  • Witamina B60.249 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)15 mcg
  • Witamina K2.7 mg

Skład daktyli (w 100g)

  • 74.97g WĘGLOWODANY
  • 0.15g TŁUSCZE
  • 1.81g BIAŁKO
  • 6.7g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 97% WĘGLOWODANY
  • 2% BIAŁKO
  • 0% TŁUSZCZ

daktyle - minerały (w 100g)

  • Potas696 mg
  • Fosfor62 mg
  • Magnez54 mg
  • Wapń64 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.9 mg
  • Cynk0.44 mg
  • Beta karoten89 mg
Kalorie277kcal
Węglowodany74.97gram
Białko1.81gram
Tłuszcze0.15gram
Błonnik6.7gram
Indeks70glikemiczny

Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle mają sporo kalorii, ale mimo to często stosowane są jako składnik diety odchudzającej. Wynika to z bardzo dużej zawartości błonnika oraz wielu witamin: A, C, z grupy B, a także boru, manganu, żelaza, magnezu, chromu czy fosforu.

Daktyle dostarczają ponadto dużych ilości antyutleniaczy.

Jako źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów daktyle są przekąską cenioną przez sportowców.

Znalazły także zastosowanie w kosmetyce – pozyskiwany z nich roślinny DHEA regeneruje, ujędrnia i wygładza. 

Przeczytaj:Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Przechowywanie daktyli

Daktyle świeże są bardzo podatne na rozwój pleśni, zatem najlepiej przechowywać je w lodówce. Dzięki temu są przydatne do spożycia przez wiele tygodni.

Daktyle suszone natomiast dobrze jest przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniku, leżącym w suchym i chłodnym miejscu.

Przeczytaj:Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Daktyle w kuchni

Zarówno daktyle świeże, jak i suszone wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do deserów czy ciast.

Są idealne do wykonania owocowych batoników czy tzw. kulek mocy, czyli przygotowywanych bez pieczenia zdrowych słodyczy.

Niekiedy daktyle stosowane są do dań mięsnych, orientalnych sałatek czy przystawek (np. z serami).

Przeczytaj:Jak zrobić omlet klasyczny

Zastosowanie medyczne

Daktyle dzięki bardzo wysokiej zawartości błonnika doskonale regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.

  • Wzmacniają serce i układ nerwowy, hamują rozwój miażdżycy i zakrzepów.
  • Daktyle łagodzą objawy menopauzy
  • Działają równiż jako afrodyzjak – zwiększają sprawność seksualną, zwiększają liczbę i żywotność plemników
  • Daktyle zapobiegają anemii
  • Wzmacniają wzrok
  • Likwidują opuchliznę i cellulit
  • Wzmacniają kości i zęby

Ponadto daktyle wyróżniają się dużą zawartością salicylanów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Przeczytaj:Czy kawa rano to dobry pomysł?

Przeciwwskazania

Daktyle są przeciwwskazane dla cukrzyków, gdyż dostarczają dużych ilości cukrów. Także osoby z nieżytem żołądka lub kolki żołądkowej nie powinny spożywać daktyli.

Przeczytaj:Dieta wegetariańska a wegańska – jakie są różnice?

Daktyle podczas ciąży i laktacji

Daktyle w ciąży są przeciwwskazane jedynie w przypadku cukrzycy ciężarnych. Natomiast podczas karmienia piersią daktyle są jak najbardziej wskazane.

Przeczytaj:Nietolerancja laktozy – czym zastąpić mleko?

Ile białka jest w daktylach?

Daktyle zawierają 1.81 g białka na 100g.

Ile węglowodanów jest w daktylach?

Daktyle zawierają 74.97 g węglowodanów na 100g.

Ile ważą daktyle?

Jesteśmy w trakcie ważenia daktyli. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g daktyli.

Ile błonnika jest w daktylach?

Daktyle zawierają w sobie 6.7 g błonnika na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 6.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 22% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu mają daktyle?

Daktyle zawierają 0.15 g tłuszczu na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 0.15 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w daktylach?

Daktyle zawierają 54 mg magnezu na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 54 mg magnezu. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają daktyle?

Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 70.

Wykresy - jak daktyle wypadają na tle innych suszonych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak daktyle prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

daktyle - powiązane produkty

  • Daktyle drylowane Bakalland277 kcal/100g
  • Daktyle, suszone277 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.organicfacts.net
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też