Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Ocena: 4.5 na podstawie 136 głosów. | 7 czerwca
Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Jedną z podstawowych zasad wielu diet odchudzających jest ograniczenie spożycia węglowodanów.

Zasadniczo dotyczy to węglowodanów prostych, pochodzących ze słodyczy i białej mąki.

Niektórzy idą jednak o krok dalej, ograniczając także spożycie węglowodanów złożonych, pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Tak właśnie powstała dieta niskowęglowodanowa. Jakie są jej podstawowe założenia?

Tematy:Daktyle (suszone)ZiemniakiNasiona dyniMasłoMakaronMakaron gotowany

Zasady diety niskowęglowodanowej

W tradycyjnych modelach żywienia węglowodany stanowią podstawowe źródło energii a ich udział kaloryczny stanowi około 60% dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Na diecie niskowęglowodanowej spożywa się zaledwie 1/3 z takiej ilości węglowodanów.

Stanowią one zaledwie 10-25% spożywanych kalorii.

Niewskazane jest zatem spożywanie cukru i  słodyczy, makaronów i większości kasz, pieczywa, ziemniaków, mąki i ryżu.

Jedyne dopuszczalne źródła węglowodanów to:

  • bataty
  • topinambur
  • komosa ryżowa
  • kasza jaglana
  • amarantus
  • warzywa i niektóre owoce (banany, daktyle)

Białko spożywane jest w ilości 20-25% dziennego zapotrzebowania na kalorie, zaś resztę stanowi tłuszcz, którego spożycie jest większe z racji ograniczenia spożycia węglowodanów.

Najlepsze tłuszcze to oleje roślinne, masło, tłuste ryby, nasiona i orzechy.

Po co tak bardzo ograniczać spożycie węglowodanów?

Celem stosowania ma być efektowna redukcja masy ciała. Dlaczego tak się dzieje?

Dieta ta zapewnia długotrwałe uczucie sytości i zapobiega chęci podjadania, co wynika ze spożycia dużych ilości białka i tłuszczu.

A niskie spożycie węglowodanów sprzyja normalizacji poziomu glukozy we krwi, co także znajduje odbicie w ograniczeniu napadów niekontrolowanego objadania się.

Ponadto dieta niskowęglowodanowa zapewnia spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, zatem dostarcza dużych ilości mikroelementów i antyutleniaczy.

Mimo tych pozornie prostych założeń, dieta niskowęglowodanowa wciąż wzbudza wiele kontrowersji, a jej przeciwnicy wskazują na fakt, iż taki model żywienia sprzyja znacznemu osłabieniu organizmu oraz może zaburzać funkcję tarczycy.

Dlatego dietę te najbezpieczniej jest stosować jako kurację odchudzającą trwającą 7-21 dni, która zapewnić może utratę masy ciała rzędu 1 kg tygodniowo.

A po zakończonej kuracji należy stopniowo zwiększać podaż węglowodanów aby uniknąć efektu jo-jo.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.diabetes.co.uk
  • www.hsph.harvard.edu

Komentarze

  • suanek5 years ago

    Przepraszam, ale to ostanie zdanie chyba zawiera sprzeczność do całego artykulu. Ograniczamy węglowodany, aby obniżyć wagę, a później jemy ich znowu więcej, aby uniknąć efektu jo-jo???? To ograniczanie węglowodanów zwiększa czy zmniejsza wagę ciała? Polecam mimo złych recenzji zapoznanie się z dietą dr. Kwaśniewskiego. tam są dobrze opracowane podstawy metabolizmu i biochemiiorganizmu, i wtedy całość stanie się bardziej zrozumiała... :-)

Napisz komentarz