Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?
Jedną z podstawowych zasad wielu diet odchudzających jest ograniczenie spożycia węglowodanów.
Zasadniczo dotyczy to węglowodanów prostych, pochodzących ze słodyczy i białej mąki.
Niektórzy idą jednak o krok dalej, ograniczając także spożycie węglowodanów złożonych, pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Tak właśnie powstała dieta niskowęglowodanowa. Jakie są jej podstawowe założenia?
Tematy:Daktyle (suszone)ZiemniakiNasiona dyniMasłoMakaronMakaron gotowany
Zasady diety niskowęglowodanowej
W tradycyjnych modelach żywienia węglowodany stanowią podstawowe źródło energii a ich udział kaloryczny stanowi około 60% dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Na diecie niskowęglowodanowej spożywa się zaledwie 1/3 z takiej ilości węglowodanów.
Stanowią one zaledwie 10-25% spożywanych kalorii.
Niewskazane jest zatem spożywanie cukru i słodyczy, makaronów i większości kasz, pieczywa, ziemniaków, mąki i ryżu.
Jedyne dopuszczalne źródła węglowodanów to:
- bataty
- topinambur
- komosa ryżowa
- kasza jaglana
- amarantus
- warzywa i niektóre owoce (banany, daktyle)
Białko spożywane jest w ilości 20-25% dziennego zapotrzebowania na kalorie, zaś resztę stanowi tłuszcz, którego spożycie jest większe z racji ograniczenia spożycia węglowodanów.
Najlepsze tłuszcze to oleje roślinne, masło, tłuste ryby, nasiona i orzechy.
Po co tak bardzo ograniczać spożycie węglowodanów?
Celem stosowania ma być efektowna redukcja masy ciała. Dlaczego tak się dzieje?
Dieta ta zapewnia długotrwałe uczucie sytości i zapobiega chęci podjadania, co wynika ze spożycia dużych ilości białka i tłuszczu.
A niskie spożycie węglowodanów sprzyja normalizacji poziomu glukozy we krwi, co także znajduje odbicie w ograniczeniu napadów niekontrolowanego objadania się.
Ponadto dieta niskowęglowodanowa zapewnia spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, zatem dostarcza dużych ilości mikroelementów i antyutleniaczy.
Mimo tych pozornie prostych założeń, dieta niskowęglowodanowa wciąż wzbudza wiele kontrowersji, a jej przeciwnicy wskazują na fakt, iż taki model żywienia sprzyja znacznemu osłabieniu organizmu oraz może zaburzać funkcję tarczycy.
Dlatego dietę te najbezpieczniej jest stosować jako kurację odchudzającą trwającą 7-21 dni, która zapewnić może utratę masy ciała rzędu 1 kg tygodniowo.
A po zakończonej kuracji należy stopniowo zwiększać podaż węglowodanów aby uniknąć efektu jo-jo.
Komentarze
suanek5 years ago
Przepraszam, ale to ostanie zdanie chyba zawiera sprzeczność do całego artykulu. Ograniczamy węglowodany, aby obniżyć wagę, a później jemy ich znowu więcej, aby uniknąć efektu jo-jo???? To ograniczanie węglowodanów zwiększa czy zmniejsza wagę ciała? Polecam mimo złych recenzji zapoznanie się z dietą dr. Kwaśniewskiego. tam są dobrze opracowane podstawy metabolizmu i biochemiiorganizmu, i wtedy całość stanie się bardziej zrozumiała... :-)