Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić
Warzywa i mięso gotowane na parze, potrawy pozbawione smaku, ograniczenie spożycia cukru – z tym wielu ludziom kojarzy się zdrowe jedzenie.
Tematy:BananDaktyle (suszone)CytrynaMarchewDyniaBatatTrawa cytrynowaRozmarynKurkumaPierś z kurczaka
Jak polubić zdrowe jedzenie?
Takie wyobrażenie o zdrowej diecie może zniechęcać, prawda? A przecież wcale nie musi tak być, gdyż w rzeczywistości zdrowa dieta to urozmaicony, kolorowy i bogaty w wiele ciekawych smaków jadłospis.
Sprytnie przemycaj warzywa
Podstawą zdrowej diety są warzywa, warto zatem spożywać je w najróżniejszej postaci.
Ciasto marchewkowe lub dyniowe, zupy – kremy z serkiem topionym, pasty warzywne na kanapki, koktajle warzywno-owocowe, frytki z marchewki, selera i batatów z piekarnika - na pewno każdy znajdzie dla siebie.
Postaraj się jeść warzywa przynajmniej w dwóch posiłkach dziennie.
Stopniowo zastępuj słodycze zdrowymi odpowiednikami
Sklepowe słodycze to mnóstwo kalorii przy minimum wartości odżywczych.
Zastąp je zdrowymi, domowymi odpowiednikami: pyszny chlebek bananowy idealnie smakuje z kawą, a budyń jaglany zastąpi niezdrowe serki słodzone ogromną ilością cukru.
Herbatę osłódź miodem, z orzechów i daktyli przygotuj tzw. kule mocy a bezy zastąp aquafabą, czyli wodą pozostałą po gotowaniu cieciorki, ubitą z cukrem na pianę i upieczoną.
Zaprzyjaźnij się z przyprawami
Stopniowo rezygnuj ze smażenia na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy duszenia, a smak potraw podkręć przyprawami. Zacznij np. od zamiany schabowego na duszoną pierś z kurczaka.
Sięgaj po coś więcej niż tylko pieprz i sól – rozmaryn, kurkuma, trawa cytrynowa czy imbir to zdrowie i smak w jednym. Pozwolą Ci urozmaicić smaki potraw z mniejszą ilością cukru i tłuszczu.
Napisz komentarz