Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Ocena: 4.5 na podstawie 124 głosów. | 23 maja
Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Specyfikacja niemal każdego produktu spożywczego wymaga określenia okresu, po przekroczeniu którego produkt nie powinien być spożywany.

Na opakowaniu konsument może spotkać dwa rodzaje adnotacji: „termin przydatności do spożycia” oraz „należy spożyć przed….”. Czy terminy te są jednoznaczne?

Tematy:AlkoholDżemKompot

Termin przydatności do spożycia

Określenie tego typu oznacza, że po przekroczeniu podanej na opakowaniu daty, produkt nie powinien być spożywany.

W przeciwnym razie może dojść do powikłań zdrowotnych.

Taka informacja pojawia się najczęściej w przypadku produktów szybko psujących się, takich jak nabiał, mięso, wędliny czy gotowe produkty garmażeryjne.

Niestrawność to najmniej poważna komplikacja, podczas gdy ta najbardziej groźna to zatrucie.

Najlepiej spożyć przed…

Produkty o większej trwałości, które nie psują się bardzo szybko i nie zmieniają swoich właściwości fizykochemicznych, takie jak cukier, słodycze, alkohol, dżemy, olej czy ocet, mają na opakowaniu podawaną minimalną datę przydatności.

Termin ten oznacza, iż spożycie produktu po przekroczeniu podanej daty nie powinno pociągać za sobą komplikacji zdrowotnych, choć produkt może zmienić swoje walory smakowe czy konsystencję.

To konsument sam ocenia, czy w jego opinii produkt nadaje się jeszcze do spożycia.

Przeterminowany produkt - tak czy nie?

Odpowiedź na pytanie, czy można zjeść produkt przeterminowany nie jest zatem jednoznaczna – nigdy nie należy tego robić w przypadku wędlin czy nabiału.

Inne produkty po własnej, zdrowo-rozsądkowej ocenie, można wykorzystać w kuchni.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.eatbydate.com
  • www.food.gov.uk

Napisz komentarz