Jak zrobić omlet klasyczny

Ocena: 5 na podstawie 2 głosów. | 5 marca
Jak zrobić omlet klasyczny

Omlet klasyczny inaczej zwany omletem francuskim przygotowuje się na bazie jajek, mleka lub wody.

Tematy:Daktyle (suszone)BrzoskwiniaJarmużRzepaBazyliaKolendraPietruszka (natka)Mleko JajkoMasło

Jakie jaka wybrać?

Najlepszym wyborem będą jajka z wolnego wybiegu. Jajka z chowu ekologicznego, pochodzą od kur, które są karmione lepszej jakości karmą, dzięki czemu żółtka mają więcej wartości odżywczych, kwasów omega – 3 i witaminy D.

Jak zrobić omlet klasyczny?

Aby wykonać omlet klasyczny potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • dobrej jakości patelni o nieprzywierającej powłoce.

Rozbij jajka, sprawdź czy są świeże. Wlej do miseczki. Dodaj mleko. Możesz wszystko wymieszać widelcem, trzepaczką lub blenderem.
Omlet wymieszany za pomocą blendera będzie bardziej puszysty.

Postaw patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę masła, rozpuść je. Wylej masę jajeczną na patelnie. Nie mieszamy masy na patelni tylko delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód się nieco zetnie, a wierzch będzie płynny.

To jest dobry moment, aby wyłożyć ulubione dodatki, na przykład świeże owoce, warzywa lub świeże zioła. Tradycyjny omlet francuski smażymy tylko po jednej stronie.

Omlet powinien mieć jasnożółty kolor i być delikatnie ścięty z wierzchu. Tradycyjny omlet składany jest w rulon, jednak częściej składany jest na pół.

W przypadku, gdy unikasz nabiału mleko możesz zastąpić wodą lub napojem roślinnym.

Na czym smażyć?

Omlet klasyczny smażmy na maśle. Jeżeli jednak masło Ci nie służy, lub boisz się, że spalisz omlet warto zastanowić się nad alternatywą.

Warto wtedy wybrać tłuszcz o wyższej temperaturze dymienia na przykład olej rzepakowy, oliwę lub masło klarowane.

Dodatki do omleta klasycznego

Omlet klasyczny jest sam w sobie doskonały, jeżeli jednak chcesz urozmaicenia, warto pochylić się nad dodatkami.

Omlet na słono możesz urozmaicić:

  • świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią, natką z pietruszki czy kolendrą)
  • warzywami liściastymi (szpinakiem, jarmużem, młodą botwinką)
  • dobrej jakości wędliną
  • serem
  • grzybami

Omlet na słodko możesz urozmaicić:

  • świeżymi owocami (malinami, borówkami, brzoskwiniami)
  • miodem, syropem z daktyli, syropem klonowym
  • serkiem naturalnym lub jogurtem
  • cukrem pudrem
Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz