Dieta dla osób cierpiących na hemoroidy

Ocena: 4.5 na podstawie 133 głosów. | 4 czerwca
Dieta dla osób cierpiących na hemoroidy

Hemoroidy to dość kłopotliwa i wciąż jeszcze uznawana za wstydliwą dolegliwość, u podstaw której leży nadmierne poszerzenie tzw. guzków krwawniczych, czyli splotów naczyń krwionośnych zlokalizowanych w odbycie.

Główne przyczyny hemoroidów to siedzący tryb życia i zła dieta, zatem zmiana trybu życia ma kluczowe znaczenie dla profilaktyki i leczenia żylaków odbytu.

Tematy:KarczochSzparagiCykoriaHerbata Konina (mięso z konia)HerbatnikiSzczawWodaAlkohol

Dieta zapobiegająca zaparciom i hemoroidom

Podstawą postępowania w przypadku hemoroidów jest zapobieganie zaparciom, zatem dieta powinna być bogata w błonnik.

Wskazane jest spożywanie dużych ilości warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, z jednoczesnym unikaniem potraw smażonych i ciężkostrawnych.

Drażniąco mogą działać ostre przyprawy, a warte uwagi są zioła o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, np. skrzyp, podbiał czy pokrzywa.

Wysokiemu spożyciu błonnika powinno towarzyszyć odpowiednie nawodnienie organizmu - woda mineralną i herbatkami ziołowymi (minimum 2 litry dziennie).

Unikać należy alkoholu, mocnej kawy i herbaty.

Zadbaj o florę bakteryjną

Dla prawidłowego trawienia konieczna jest prawidłowa flora bakteryjna jelit.

Aby o nią zadbać, spożywać należy probiotyki i prebiotyki.

Te pierwsze, probiotyki, to żywe szczepy bakterii zawarte w jogurtach probiotycznych oraz kiszonkach.

Prebiotyki to natomiast substancje wspomagające rozwój dobrych bakterii. Są to m. in. inulina, karczochy, szparagi, cykoria.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.niddk.nih.gov
  • www.everydayhealth.com

Napisz komentarz