Dieta dla osób cierpiących na hemoroidy

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę.

Hemoroidy to dość kłopotliwa i wciąż jeszcze uznawana za wstydliwą dolegliwość, u podstaw której leży nadmierne poszerzenie tzw. guzków krwawniczych, czyli splotów naczyń krwionośnych zlokalizowanych w odbycie. Główne przyczyny hemoroidów to siedzący tryb życia i zła dieta, zatem zmiana trybu życia ma kluczowe znaczenie dla profilaktyki i leczenia żylaków odbytu.

Dieta zapobiegająca zaparciom

Podstawą postępowania w przypadku hemoroidów jest zapobieganie zaparciom, zatem dieta powinna być bogata w błonnik. Wskazane jest spożywanie dużych ilości warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, z jednoczesnym unikaniem potraw smażonych i ciężkostrawnych. Drażniąco mogą działać ostre przyprawy, a warte uwagi są zioła o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, np. skrzyp, podbiał czy pokrzywa. Wysokiemu spożyciu błonnika powinno towarzyszyć odpowiednie nawodnienie organizmu – woda mineralną i herbatkami ziołowymi (minimum 2 litry dziennie). Unikać należy alkoholu, mocnej kawy i herbaty.

Zadbaj o florę bakteryjną

Dla prawidłowego trawienia konieczna jest prawidłowa flora bakteryjna jelit. Aby o nią zadbać, spożywać należy probiotyki i prebiotyki. Te pierwsze to żywe szczepy bakterii zawarte w jogurtach probiotycznych oraz kiszonkach, a te drugie to substancje wspomagające rozwój dobrych bakterii. Są to m. in. inulina, karczochy, szparagi, cykoria.

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.niddk.nih.gov
  • www.everydayhealth.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij