Dieta dla osób cierpiących na hemoroidy
Hemoroidy to dość kłopotliwa i wciąż jeszcze uznawana za wstydliwą dolegliwość, u podstaw której leży nadmierne poszerzenie tzw. guzków krwawniczych, czyli splotów naczyń krwionośnych zlokalizowanych w odbycie.
Główne przyczyny hemoroidów to siedzący tryb życia i zła dieta, zatem zmiana trybu życia ma kluczowe znaczenie dla profilaktyki i leczenia żylaków odbytu.
Tematy:KarczochSzparagiCykoriaHerbata Konina (mięso z konia)HerbatnikiSzczawWodaAlkohol
Dieta zapobiegająca zaparciom i hemoroidom
Podstawą postępowania w przypadku hemoroidów jest zapobieganie zaparciom, zatem dieta powinna być bogata w błonnik.
Wskazane jest spożywanie dużych ilości warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, z jednoczesnym unikaniem potraw smażonych i ciężkostrawnych.
Drażniąco mogą działać ostre przyprawy, a warte uwagi są zioła o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, np. skrzyp, podbiał czy pokrzywa.
Wysokiemu spożyciu błonnika powinno towarzyszyć odpowiednie nawodnienie organizmu - woda mineralną i herbatkami ziołowymi (minimum 2 litry dziennie).
Unikać należy alkoholu, mocnej kawy i herbaty.
Zadbaj o florę bakteryjną
Dla prawidłowego trawienia konieczna jest prawidłowa flora bakteryjna jelit.
Aby o nią zadbać, spożywać należy probiotyki i prebiotyki.
Te pierwsze, probiotyki, to żywe szczepy bakterii zawarte w jogurtach probiotycznych oraz kiszonkach.
Prebiotyki to natomiast substancje wspomagające rozwój dobrych bakterii. Są to m. in. inulina, karczochy, szparagi, cykoria.
Napisz komentarz