Jak zrobić naleśniki?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 20 marca
Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to stały bywalec w moim domu. Uwielbiam je i gdy tylko mam czas to smażę naleśniki w ilości hurtowej i tworzę z nich posiłki.

Oczywiście nie jem przez cały dzień tylko naleśników, ale gdy już smażę, to taka ilość, aby się nacieszyć. Naleśniki możesz zabrać do pracy, szkoły, czy rodzinny piknik.

Tematy:Mleko CiastoMakaronNaleśnikMakaron gotowanySzklanka mąki

Przepis na naleśniki

Mój przepis na naleśniki jest przepisem uniwersalnym. To znaczy, że możesz je wykorzystać do dań słodkich jak i wytrawnych.

Świetnie nadają się do krokietów, czy nadziania serem. Możesz także zrobić z naleśników makaron do rosołu. Kwestia gustu i ochoty.

Składniki na około 15 naleśników.

  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju.

Z podanych składników zrób ciasto. Konsystencja nie powinna być ani za gęsta ani za rzadka, a ciasto nie powinno mieć grudek.
 

Odstaw ciasto by odpoczęło na 10-15 minut.
 

Lekko natłuść patelnię i rozgrzej ją porządnie. Wtedy Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu.
 

Nalej porcję ciasta i rozprowadź równomiernie na patelni. Będziesz miał pewność, że Twój naleśnik będzie tej samej grubości z każdej strony.
 

Jeżeli dodasz do ciasta odrobinę oleju, będziesz miał pewność, że naleśniki nie będą przywierać do patelni. Dzięki temu unikniesz natłuszczenia patelni za każdym razem.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz