Jak zrobić naleśniki?
Naleśniki to stały bywalec w moim domu. Uwielbiam je i gdy tylko mam czas to smażę naleśniki w ilości hurtowej i tworzę z nich posiłki.
Oczywiście nie jem przez cały dzień tylko naleśników, ale gdy już smażę, to taka ilość, aby się nacieszyć. Naleśniki możesz zabrać do pracy, szkoły, czy rodzinny piknik.
Tematy:Mleko CiastoMakaronNaleśnikMakaron gotowanySzklanka mąki
Przepis na naleśniki
Mój przepis na naleśniki jest przepisem uniwersalnym. To znaczy, że możesz je wykorzystać do dań słodkich jak i wytrawnych.
Świetnie nadają się do krokietów, czy nadziania serem. Możesz także zrobić z naleśników makaron do rosołu. Kwestia gustu i ochoty.
Składniki na około 15 naleśników.
- 3 jaja
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju.
Z podanych składników zrób ciasto. Konsystencja nie powinna być ani za gęsta ani za rzadka, a ciasto nie powinno mieć grudek.
Odstaw ciasto by odpoczęło na 10-15 minut.
Lekko natłuść patelnię i rozgrzej ją porządnie. Wtedy Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu.
Nalej porcję ciasta i rozprowadź równomiernie na patelni. Będziesz miał pewność, że Twój naleśnik będzie tej samej grubości z każdej strony.
Jeżeli dodasz do ciasta odrobinę oleju, będziesz miał pewność, że naleśniki nie będą przywierać do patelni. Dzięki temu unikniesz natłuszczenia patelni za każdym razem.
Napisz komentarz