Które owoce zawierają najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego). Wybraliśmy 10 produktów
Awokado, Gujawa, Pomarańcza, te trzy produkty z kategorii owoce zawierają w sobie najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego).
Poniżej prezentujemy listę owoców z największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego) na 100g produktu.
TOP 10 owoców zawierających najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego)
To właśnie te owoce charakteryzują się największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego). Na pierwszym miejscu znajduje się Awokado - z największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego) spośród wszystkich owoców. Kolejne miejsca to Gujawa i Pomarańcza - zawartość witaminy B9 (kwasu foliowego) w tych owocach jest również wysoka.
1) awokado (81 mg)
2) gujawa (49 mg)
3) pomarańcza (39 mg)
4) granat (38 mg)
5) papaja (37 mg)
6) durian (36 mg)
7) mangostan (31 mg)
8) jeżyna (25 mg)
9) kiwi (25 mg)
10) truskawka (24 mg)
Powyższa lista owoców to nie wszystko
Również poniżej wymienione owoce zawierają witamina B9 (kwas foliowy). Warto zainteresować się także nimi.
- dżakfrut (24 mg)
- akka selowa (23 mg)
- czerymoja (23 mg)
- melon (21 mg)
- malina (21 mg)
- banan (20 mg)
- ananas (18 mg)
- kumkwat (17 mg)
- mandarynka (16 mg)
- marakuja (14 mg)
- nieśplik japoński (14 mg)
- liczi (14 mg)
- mango (14 mg)
- pigwica (14 mg)
- grejpfrut (13 mg)
- oksomian pospolity (12 mg)
- cytryna (11 mg)
- Morela (9 mg)
- persymona (8 mg)
- Czarna porzeczka (8 mg)
- gruszka (7 mg)
- czarny bez (6 mg)
- figa (6 mg)
- agrest (6 mg)
- morwa (6 mg)
- Jagoda (6 mg)
- śliwka (5 mg)
- nektarynka (5 mg)
- brzoskwinia (4 mg)
- wiśnia (4 mg)
- jabłko (3 mg)
- arbuz (3 mg)
- pigwa (3 mg)
- winogrono (2 mg)
- żurawina (1 mg)
Napisz komentarz