Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Ocena: 4.4 na podstawie 130 głosów. | 22 maja
Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Utrzymanie właściwej masy ciała to wypadkowa wielu czynników, z których najważniejszym jest dieta.

A jednym z najbardziej demonizowanych produktów spożywczych jest chleb, który bardzo często eliminowany jest z diet odchudzających. Czy słusznie?

Tematy:LicziChleb (pszenny)Mąka (pszenna)Mąka

Wartościowe pieczywo cennym składnikiem diety

Podstawowym makroskładnikiem każdej diety są węglowodany, które stanowić mogą ponad połowę kaloryczności diety.

Warto zadbać o ich jakość – niech będą to węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych. Zapewniają one stałe uwalnianie energii i długotrwałe uczucie sytości.

I tu na scenę wkracza chleb – jeśli jest to pieczywo wartościowe, dostarczy niezwykle cennych składników odżywczych, bez obaw o przytycie (oczywiście zakładając, że nie przekroczymy zalecanej liczby kalorii w ciągu dnia).

Najzdrowszy jest bez wątpienia chleb pełnoziarnisty. Jak go rozpoznać?

Zawsze czytaj skład pieczywa

Wybierając pieczywo zawsze powinniśmy przeanalizować skład, poszukując zwłaszcza mąki pełnoziarnistej, otrąb, zakwasu i soli.

Tyle wystarczy, by upiec zdrowy chleb. Takie pieczywo dostarczy wielu cennych witamin i minerałów, błonnika i wspomnianych węglowodanów złożonych.

Im mąka ma wyższy numer, tym jest zdrowsza. Prawdziwy, zdrowy chleb jest dość ciężki, lekko twardy i wilgotny w środku.

Czytanie składu jest o tyle ważne, ze nie każdy ciemny chleb jest zdrowy. Niekiedy przeładowany jest syntetycznymi dodatkami i …cukrem.

Jakiego chleba trzeba unikać

Często ciemna barwa chleba wynika z dodatku karmelu, czyli cukru.

Formuła ciemnego pieczywa modyfikowana jest niekiedy dodatkiem spulchniaczy czy innych syntetycznych chemikaliów.

Chleb krojony i pakowany już przez producenta najczęściej obfituje w konserwanty oraz tłuszcze trans.

Nie warto inwestować ponadto w chleb z białej maki, która poddana jest obróbce przemysłowej i jest całkowicie pozbawiona wartości odżywczych, a przy tym kaloryczna.

A jeśli masz wątpliwości, jakie składniki skrywa w sobie chleb ze sklepu – zawsze możesz upiec swój.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.huffingtonpost.com
  • www.taste.com.au

Napisz komentarz