Mięsa i wędliny zawierające najwięcej cynku. Lista 12 produktów
Wątróbka z gęsi, Podroby drobiowe, Pierś z kaczki, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej cynku.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością cynku na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej cynku
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością cynku. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością cynku spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Podroby drobiowe i Pierś z kaczki - zawartość cynku w tych jest również wysoka.
1) wątróbka z gęsi (9309 mg)
2) Podroby drobiowe (2443 mg)
3) pierś z kaczki (16 mg)
4) mięso z gęsi (12 mg)
5) pierś z gęsi (11 mg)
6) serce drobiowe (6.6 mg)
7) mięso z kaczki (5.5 mg)
8) wątroba wieprzowa (4.51 mg)
9) konina (3.16 mg)
10) łopatka wieprzowa (3.14 mg)
11) baranina (2.97 mg)
12) mięso mielone wołowe (2.9 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają cynk. Warto zainteresować się także nimi.
- udko z kurczaka (2.8 mg)
- udziec z indyka bez skóry (2.64 mg)
- udziec z indyka (2.46 mg)
- mięso kurczaka (2.4 mg)
- golonka (2.31 mg)
- wątróbka z indyka (2.3 mg)
- suszona wołowina (2.3 mg)
- stek (1.6 mg)
- wieprzowina (1.3 mg)
- cielęcina (1.2 mg)
- wołowina (1.2 mg)
- schab pieczony (1 mg)
- kotlet schabowy (1 mg)
- pierś z kurczaka (0.4 mg)
- mięso mielone wieprzowe (0.4 mg)
- karkówka (0.4 mg)
- mięso z indyka (0.3 mg)
- polędwiczka wieprzowa (0.2 mg)
- pierś z indyka (0.1 mg)
- żabie udko (0.1 mg)
- Mostek wołowy (0 mg)
- podudzie z kurczaka (0 mg)
- ćwiartka z kurczaka (0 mg)
- bażant (0 mg)
- wątróbka drobiowa (0 mg)
- skrzydełko z kurczaka (0 mg)
- smażona pierś kurczaka (0 mg)
- grillowana pierś z kurczaka (0 mg)
- grillowana karkówka (0 mg)
- żeberko (0 mg)
- kotlet z piersi kurczaka (0 mg)
Napisz komentarz