Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Ocena: 4.5 na podstawie 145 głosów. | 1 czerwca
Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Jesteś tym co jesz – ta sprawdzona teza dotyczy zarówno ogólnej kondycji zdrowotnej naszego organizmu, jak i naszego nastroju.

Wpływ tego, co ląduje na naszym talerzu na nasze ogólne samopoczucie jest niezaprzeczalny. Co zatem należy jeść?

Tematy:AwokadoCukierSzczaw

Najważniejsze są węglowodany

Mimo iż cukier jest jednym z najbardziej potępianych składników diety, glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zatem – doskonałego samopoczucia.

Zadbaj zatem o włączenie do diety pełnoziarnistych produktów zbożowych, które zapewnią stały i stopniowy dopływ energii.

Aminokwasy dla doskonałego samopoczucia

Niektóre aminokwasy bezpośrednio oddziałują na mózg, stanowiąc składowe do syntezy serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.

Włącz zatem do diety indyka, ryby, jaja, orzechy, fasolę oraz sery.

A do fizjologicznego działania serotoniny potrzebne są nienasycone kwasy tłuszczowe, których najlepszymi źródłami są orzechy, awokado czy oleje roślinne.

Witaminy i minerały kształtują nastrój

Niedobór niemal większości mikroelementów pociąga za sobą znaczne osłabienie organizmu oraz zaburzenia nastroju, stany depresyjne i problemy z koncentracją.

Do każdego posiłku warto zatem włączyć warzywa i owoce, będące najlepszymi źródłami mikroelementów oraz antyutleniaczy.

I nie zapomnij o piciu minimum 2 itrów wody dziennie, w przeciwnym razie czekają Cię bóle i zawroty głowy, rozdrażnienie i spadki nastroju.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.healthline.com
  • legionathletics.com

Napisz komentarz