Mięsa i wędliny zawierające najwięcej żelaza. Lista 9 produktów
Wątróbka z gęsi, Wątróbka wieprzowa, Wątróbka z indyka, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej żelaza.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością żelaza na 100g produktu.
TOP 9 zawierających najwięcej żelaza
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością żelaza. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością żelaza spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Wątróbka wieprzowa i Wątróbka z indyka - zawartość żelaza w tych jest również wysoka.
1) wątróbka z gęsi (30.53 mg)
2) wątroba wieprzowa (18.7 mg)
3) wątróbka z indyka (12 mg)
4) wątróbka drobiowa (8.99 mg)
5) Podroby drobiowe (6.09 mg)
6) serce drobiowe (6 mg)
7) pierś z gęsi (5.91 mg)
8) suszona wołowina (5.42 mg)
9) konina (5.03 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają żelazo. Warto zainteresować się także nimi.
- pierś z kaczki (4.51 mg)
- tuszka z królika (3.2 mg)
- karkówka (2.79 mg)
- wołowina (2.6 mg)
- mięso z gęsi (2.57 mg)
- mięso z kaczki (2.4 mg)
- stek (2.4 mg)
- żeberko (2.37 mg)
- baranina (2.3 mg)
- mięso mielone wołowe (2.27 mg)
- Mostek wołowy (1.92 mg)
- żabie udko (1.5 mg)
- bażant (1.2 mg)
- polędwiczka wieprzowa (1.15 mg)
- smażona pierś kurczaka (1.14 mg)
- skrzydełko z kurczaka (1.12 mg)
- golonka (1.1 mg)
- łopatka wieprzowa (1.1 mg)
- cielęcina (0.99 mg)
- mięso mielone wieprzowe (0.88 mg)
- wieprzowina (0.87 mg)
- schab pieczony (0.87 mg)
- kotlet schabowy (0.87 mg)
- udziec z indyka bez skóry (0.8 mg)
- udziec z indyka (0.8 mg)
- udko z kurczaka (0.78 mg)
- mięso z indyka (0.75 mg)
- pierś z kurczaka (0.74 mg)
- kotlet z piersi kurczaka (0.73 mg)
- pierś z indyka (0.73 mg)
- mięso kurczaka (0.73 mg)
- podudzie z kurczaka (0.71 mg)
- ćwiartka z kurczaka (0.69 mg)
- grillowana pierś z kurczaka (0.55 mg)
- grillowana karkówka (0.51 mg)
Napisz komentarz