Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Ocena: 4.5 na podstawie 144 głosów. | 18 czerwca
Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Dieta bezglutenowa to bez wątpienia jedna z najmodniejszych diet ostatnich lat.

Jej popularność wynika z często diagnozowanej nietolerancji glutenu, a także rosnącej świadomości dotyczącej roli jelit w kształtowaniu zdrowia całego organizmu.

Nieszczelność ścian jelit, towarzysząca nietolerancjom pokarmowym, powoduje przenikanie toksyn jelitowych bezpośrednio do krwiobiegu i negatywnie wpływa na zdrowie.

Czy zatem dieta bezglutenowa to remedium na złe samopoczucie i niestrawność?

Tematy:MakaronMakaron gotowany

Komu dedykowana jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa powinna być stosowane wyłącznie przez te osoby, które jej rzeczywiście potrzebują. Mowa o osobach cierpiących na nietolerancję glutenu, która objawia się w następujący sposób po spożyciu produktów zawierających gluten:

  • wzdęcia i bóle brzucha
  • biegunki
  • zmiany skórne o charakterze wysypki i przesuszenia skóry
  • bóle głowy
  • rozdrażnienie i bezsenność
  • obniżenie odporności
  • przyrost masy ciała i trudności ze schudnięciem

Jeśli po spożyciu mąk, kasz, pieczywa czy makaronów zauważasz u siebie wymienione objawy – rozważ przejście na dietę bezglutenową.

Jeśli jednak decyzja o przejściu na dietę bezglutenową podyktowana jest wyłącznie modą i kaprysem – uważaj, aby dieta ta nie wyrządziła więcej szkody, niż pożytku.

Dieta bezglutenowa nie dla każdego

Diet bezglutenowa wyklucza spożycie większości produktów pochodzenia zbożowego, jest zatem dietą mocno eliminacyjną.

Pozbywamy się zatem doskonałego źródła węglowodanów, ale także witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, wapnia czy miedzi.

Odnotowywane są także niedobory witaminy D czy kwasu foliowego.

Te składniki pokarmowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układu odpornościowego organizmu oraz przemian metabolicznych.

Produkty bezglutenowe ze sklepowych półek

Sklepowe produkty bezglutenowe to produkty bardzo mocno przetworzone, które w celu eliminacji glutenu ze zbóż poddawane są zaawansowanej obróbce przemysłowej żywności.

Z pewnością o tego typu produktach nie można powiedzieć, że są zdrowe i wartościowe.

Jeśli zatem nie musisz – nie unikaj glutenu.

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez dług czas, niektórzy zalecają jej kontynuowanie przez całe życie.

Wyobrażasz sobie, jak trudne jest niedopuszczenie w tak dłuższym okresie czasu do znaczących niedoborów pokarmowych?

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.gluten.org
  • www.health.harvard.edu

Napisz komentarz