Czy picie soków zastępuje jedzenie owoców i warzyw?
Zdrowa dieta zawierać powinna 5 porcji warzyw i owoców, co stanowić powinno około 400 g. Taka ilość wystarczy, aby dostarczyć sporych ilości błonnika, witamin i mikroelementów oraz antyutleniaczy. Czy świeże owoce i warzywa można zastąpić sokami? W końcu to bardzo wygodne rozwiązanie. Umożliwiłoby zabranie ze sobą owoców i warzyw wszędzie – na spacer, do pracy czy na trening.
Sok kontra świeże warzywa i owoce
Warzywa i owoce to w głównej mierze woda, a suchą masę stanowią witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty czy kwasy organiczne, związki azotowe czy woski roślinne. Nietrudno domyślić się zatem, że sok zawiera głównie wodę, z bardzo ograniczoną ilością cennych składników odżywczych. Dodatkowo procesy obróbki technologicznej zubożają powstały sok jeszcze bardziej. Czy sok jest zatem złą alternatywą? Niekoniecznie – o ile jest to świeżo wyciskany sok.
Sok sokowi nierówny
Soki kupowane w sklepie to bardzo często produkty otrzymane z koncentratów owocowych, przeładowane cukrem. A sok świeżo wyciskany? To nieprzetworzony produkt otrzymany prosto z sokowirówki lub wyciskarki do owoców i warzyw. Ta druga jest lepszym wyborem, gdyż umożliwia otrzymanie treściwego, gęstego i bardzo wartościowego pod kątem odżywczym soku. Jeśli zatem nie masz czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw z warzyw czy chrupanie owoców – pokuś się o przyrządzanie zdrowych soków, a także musów owocowych. Możesz oczywiście kupić świeży sok w sklepie, ale wcześniej przeczytaj jego skład.