Sprawdzanie świeżości jaj – metody i zasady

Ocena: 5 na podstawie 3 głosów. | 29 lutego
Sprawdzanie świeżości jaj – metody i zasady

Od jakiegoś czasu masz w lodówce wytłaczankę jaj - patrzysz uważnie na datę i widzisz, że jaja są już po terminie. Masz chęć je wyrzucić, ale z tyłu głowy świta Ci, że w Twoim rodzinnym domu sprawdzano świeżość jaj inaczej – nie sugerując się etykietką.

Tematy:JajkoCiastoOmletTiramisu

Czytaj etykiety

Warto czytać etykiety na opakowaniach między innymi po to, aby kupić dobrą, jakościową żywność.

Producenci i dostawcy jaj mają także obowiązek podawania daty przydatności do spożycia, jednak bardzo często jest tak, że sugerując się datą na opakowaniu, możemy wyrzucić dobrej jakości produkt. 

W związku z powyższym podpowiem Ci jak można sprawdzić, czy dane jajko jest świeże i można je zjeść.

Poniżej opisane są 3 metody na sprawdzenie świeżości jaj, metody są łatwe w wykonaniu i na pewno nie przyniosą Ci trudności w wykonaniu. 

Metoda na wodę

Aby zrozumieć jak działa ta metoda, należy wiedzieć, że skorupka jaja ma strukturę porowatą, przez którą przechodzi powietrze.

Im świeższe jajo tym powietrza będzie mniej, w raz z upływem czasu powietrza w środku jaja będzie więcej, co za tym idzie jajo będzie traciło na świeżości.

  1. Nalej zimnej wody do szklanej miski lub szklanki.
  2. Umieść delikatnie jajo na dnie.
  3. Jeżeli jajo leży na dole na boku to masz pewność, że jajo jest bardzo świeże, można je wykorzystać do wszystkich przepisów.
  4. Jeżeli jajo węższą częścią przylega do dna, zaś szersza część unosi się do góry, to znaczy, że ma około tygodnia - jajo jest  świeże, można je wykorzystać, np. ugotować na miękko, w koszulce, czy przygotować z żółtek krem do tiramisu.
  5. W przypadku, gdy jajo stoi na dnie pionowo, to znaczy że ma około 3 tygodni ,można je wykorzystać, np. ugotować na twardo, zrobić omlet, czy wykorzystać do ciasta, ale tylko takiego, które trzeba piec lub gotować.
  6. Jeżeli mamy jajko, które wypłynęło na powierzchnie, to znaczy że jest to stare i należy je wyrzucić.


Jajko świeże


Jajko trzytygodniowe


Jajko nieświeże

Metoda na talerzyk

Jeżeli potrzebujesz wykorzystać jajko, a nie wiesz czy jest świeże to możesz sprawdzić je metodą na talerzyk.

1. Rozbij delikatnie jajo i wylej je na talerzyk.
2. Jeżeli żółtko jest wypukłe, a białko ściśle przylega do żółtka i jest kleiste to znaczy, że jajko jest świeże.
3. Jeżeli widzisz, że żółtko jest płaskie, a białko rozlewa się to znaczy, że jajo jest nieświeże.


Jajko świeże

Metoda na potrząsanie

Weź do ręki jajo, zacznij nim potrząsać.

Jeżeli usłyszysz charakterystyczne chlupanie, to znaczy że jajo straciło świeżość i nie nadaje się do spożycia.

Dzieje się tak, bo do jajka dostało się już powietrze w związku z czym objętość jaja zmieniła się.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • food-hacks.wonderhowto.com
  • blog.liebherr.com

Napisz komentarz