Korzyści z jedzenia awokado
Awokado to bomba witaminowa. To owoc wielozadaniowy, spożywany często w odpowiednich ilościach może wspomóc pracę naszego organizmu. Świetnie działa na skórę.
Dlatego, wśród ekspertów usłyszeć można, że jest to tak zwany "superfood", czyli super jedzenie. Można się z tym zgodzić, ponieważ awokado zawiera ogrom wartości odżywczych.
Tematy:Awokado
Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Spożywanie świeżego awokado wspomaga wchłanianie beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A w aktywną.
Witamina A to silny przeciwutleniacz, który wspiera pracę układu immunologicznego.
Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, pozwala na utrzymanie zdrowej skóry. Świeże awokado wspomaga oczyszczanie organizmu toksyn.
Tłuściutki owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, który chroni oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniami plamki żółtej.
Przeciwutleniacze zawarte w awokado wspierają pracę układu nerwowego, a także wątrobę.
Wspomaga wchłanianie witamin z grupy rozpuszczalnej w tłuszczach.
Wspomaga w walce z obniżaniem złego cholesterolu a także obniża ciśnienie krwi
Regularne spożywanie awokado przyczynia się do poprawy stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, jego zadaniem jest obniżanie poziomu LDL, czyli potocznie mówiąc "złego cholesterolu"
Dodatkowo awokado bogate jest w kwas foliowy z wysoką zawartością folianów oraz witaminę B6, która pomaga regulować aminokwas zwany homocysteiną, której może być zbyt dużo w organizmie, co przyczynia się do chorób serca.
Awokado jest świetnym źródłem potasu, a odpowiednie spożycie tego pierwiastka powoduje obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Poprawia pracę mózgu
Zawarty w awokado potas dotlenia mózg. Poprawia procesy myślowe oraz poprawia koncentrację. Między innymi przez dużą dawkę potasu zaleca się spożywanie awokado osobom, u których jest możliwość wystąpienia choroby Alzheimer’a.
Korzystne dla kobiet w ciąży
Dojrzałe awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego ciężarne powinny włączyć do swojej diety awokado, aby wzbogacić swoją dietę oraz zadbać o prawidłowy rozwój swojego dziecka.
Awokado ma niski indeks glikemiczny, to znaczy że kobiety przechodzące cukrzycę ciążową mogą, a nawet powinny włączyć je do swojej diety. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i duża zawartość błonnika pomaga zapobiec skokom glukozy we krwi.
Napisz komentarz