Żółtko jajka - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki żółtka jajka

Kategorie | Nabiał

Charakterystyczne właściwości żółtka jajka

Żółtko jajka - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Czym wyróżnia się żółtko jajka spośród produktów nabiałowych

W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi żółtko jajka charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, witaminy B1, cholesterolu i witaminy A. Zawiera też dawkę witaminy B6, kwasu foliowego (wit. B9) i witaminy E.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze żółtka jajka na wykresach.

żółtko jajka - witaminy (w 100g)

  • Witamina A1442 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.176 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.528 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.024 mg
  • Witamina B60.35 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.146 mcg
  • Witamina E2.58 mg
  • Witamina K0.001 mg

Skład żółtka jajka (w 100g)

  • 3.59g WĘGLOWODANY
  • 26.54g TŁUSCZE
  • 15.86g BIAŁKO
  • 0g BŁONNIK
  • 52.31g WODA

Skład energetyczny

  • 5% WĘGLOWODANY
  • 20% BIAŁKO
  • 75% TŁUSZCZ

żółtko jajka - minerały (w 100g)

  • Potas109 mg
  • Fosfor0.7 mg
  • Magnez5 mg
  • Wapń129 mg
  • Sód48 mg
  • Żelazo2.73 mg
  • Cynk0.7 mg
Kalorie322kcal
Węglowodany3.59gram
Białko15.86gram
Tłuszcze26.54gram
Cholesterol1085mg

Ile białka jest w żółtku?

Żółtko jajka zawiera 15.86 g białka na 100g.
Średniej wielkości żółtko jajka (25 g) zawiera ok. 4 g białka.

Ile węglowodanów jest w żółtku?

Żółtko jajka zawiera 3.59 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości żółtko jajka (25 g) zawiera ok. 0.9 g węglowodanów.

Ile waży żółtko jajka?

Średniej wielkości żółtko jajka (część jadalna po obraniu) waży ok. 25g.

Ile błonnika jest w żółtku?

0 g błonnika - żółtko jajka nie zawiera błonnika.

Ile tłuszczu ma żółtko jajka?

Żółtko jajka zawiera 26.54 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości żółtko jajka (25 g) zawiera ok. 6.635 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 13% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w żółtku?

Żółtko jajka zawiera 5 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości żółtko jajka (25 g) zawiera ok. 1.25 mg magnezu. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma żółtko jajka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma żółtko jajka. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak żółtko jajka wypada na tle innych produktów nabiałowych?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak żółtko jajka prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Białko jajka (0.17) więcej...Jogurt naturalny (0.39) więcej...Jogurt grecki (0.39) więcej...Mleko 0.5% (0.5) więcej...Kefir (1.8) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (1.98) więcej...Ser biały twarogowy chudy (2.27) więcej...Maślanka (3.31) więcej...Mleko (3.46) więcej...Zsiadłe mleko (4) więcej...Mleko kozie (4.14) więcej...Twaróg półtłusty (4.3) więcej...Serek wiejski (twarożek) (4.3) więcej...Mleko matki (4.38) więcej...Mleko owcze (7) więcej...Jajko (9.51) więcej...Ricotta (10.44) więcej...Śmietana 12% (10.6) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (10.61) więcej...Jajecznica (10.98) więcej...Omlet (10.98) więcej...Śmietana 18% (14.1) więcej...Jajko smażone lub sadzone (14.84) więcej...Ser Mozzarella (17.1) więcej...Ser kozi miękki (21.08) więcej...Ser feta (21.49) więcej...Ser amerykański (23.06) więcej...Ser philadelphia (24) więcej...Ser Camembert (24.26) więcej...Ser wędzony (25) więcej...Parmezan (25) więcej...Żółtko jajka (26.54) więcej...Mleko w proszku (26.71) więcej...Ser topiony (27) więcej...Ser żółty Gouda (27.44) więcej...Ser Brie (27.68) więcej...Ser halloumi (28.57) więcej...Ser żółty Edamski (28.57) więcej...Ser pleśniowy Blue (28.74) więcej...Ser kozi (29.84) więcej...Śmietana 30% (30) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (30.99) więcej...Ser Cheddar (33.82) więcej...Ser kozi twardy (35.59) więcej...Śmietana kremówka 36% (36) więcej...Ser Mascarpone (42.86) więcej...
Zawartość tłuszczu w żółtku i innych produktach nabiałowych
Mleko matki (1.03) więcej...Śmietana 30% (2) więcej...Śmietana kremówka 36% (2.2) więcej...Mleko (3.1) więcej...Śmietana bez tłuszczu (3.1) więcej...Mleko 0.5% (3.2) więcej...Maślanka (3.21) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (3.3) więcej...Śmietana 12% (3.5) więcej...Mleko kozie (3.56) więcej...Ser Mascarpone (3.57) więcej...Kefir (3.6) więcej...Zsiadłe mleko (5.4) więcej...Ser philadelphia (5.9) więcej...Mleko owcze (5.98) więcej...Śmietana 18% (7) więcej...Jajecznica (9.99) więcej...Omlet (9.99) więcej...Jogurt naturalny (10.19) więcej...Jogurt grecki (10.19) więcej...Ser biały twarogowy chudy (10.45) więcej...Białko jajka (10.9) więcej...Twaróg półtłusty (11.12) więcej...Serek wiejski (twarożek) (11.12) więcej...Ricotta (11.32) więcej...Jajko (12.56) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (12.58) więcej...Jajko smażone lub sadzone (13.61) więcej...Ser topiony (14) więcej...Ser feta (14.21) więcej...Żółtko jajka (15.86) więcej...Ser amerykański (16.09) więcej...Ser kozi miękki (18.52) więcej...Ser Camembert (19.8) więcej...Ser Brie (20.75) więcej...Ser pleśniowy Blue (21.4) więcej...Ser halloumi (21.43) więcej...Ser wędzony (21.43) więcej...Ser kozi (21.58) więcej...Ser Cheddar (24.25) więcej...Ser żółty Gouda (24.94) więcej...Ser żółty Edamski (24.99) więcej...Mleko w proszku (26.32) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (26.96) więcej...Ser Mozzarella (27.5) więcej...Ser kozi twardy (30.52) więcej...Parmezan (35.75) więcej...
Zawartość białka w żółtku i innych produktach nabiałowych
Mleko 0.5% (36) więcej...Mleko odtłuszczone 2% (50) więcej...Kefir (51) więcej...Białko jajka (52) więcej...Jogurt naturalny (59) więcej...Jogurt grecki (59) więcej...Mleko (61) więcej...Maślanka (62) więcej...Mleko kozie (69) więcej...Mleko matki (70) więcej...Śmietana bez tłuszczu (74) więcej...Ser biały twarogowy chudy (81) więcej...Zsiadłe mleko (92) więcej...Twaróg półtłusty (98) więcej...Serek wiejski (twarożek) (98) więcej...Mleko owcze (108) więcej...Śmietana 12% (136) więcej...Jajko (143) więcej...Jajecznica (149) więcej...Omlet (149) więcej...Jajko gotowane (na twardo lub miękko) (155) więcej...Ricotta (156) więcej...Śmietana 18% (181) więcej...Jajko smażone lub sadzone (196) więcej...Ser philadelphia (255) więcej...Ser kozi miękki (264) więcej...Ser feta (265) więcej...Ser Mozzarella (280) więcej...Śmietana 30% (292) więcej...Ser Camembert (300) więcej...Ser amerykański (307) więcej...Ser halloumi (321) więcej...Ser wędzony (321) więcej...Ser topiony (321) więcej...Żółtko jajka (322) więcej...Ser Brie (334) więcej...Śmietana kremówka 36% (347) więcej...Ser pleśniowy Blue (353) więcej...Ser żółty Gouda (356) więcej...Ser żółty Edamski (357) więcej...Ser kozi (364) więcej...Parmezan (392) więcej...Ser żółty (typu szwajcarskiego) (393) więcej...Ser Cheddar (410) więcej...Ser Mascarpone (429) więcej...Ser kozi twardy (452) więcej...Mleko w proszku (496) więcej...
Zawartość kalorii w żółtku i innych produktach nabiałowych
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też