Kakao (mielone lub ziarna) - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki kakao

Ocena: 4.3 na podstawie 148 głosów.
Kategorie | Przyprawy

Charakterystyczne właściwości kakao

Kakao (mielone lub ziarna) - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Czym wyróżnia się kakao spośród przypraw

W porównaniu z innymi przyprawami kakao charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, magnezu, potasu i białka. Zawiera też dawkę żelaza, sodu i wapnia.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze kakao na wykresach.

kakao - witaminy (w 100g)

  • Witamina B1 (Tiamina)0.078 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.241 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)2.185 mg
  • Witamina B60.118 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)0.032 mcg
  • Witamina E0.1 mg
  • Witamina K0.003 mg

Skład kakao (w 100g)

  • 57.9g WĘGLOWODANY
  • 13.7g TŁUSCZE
  • 19.6g BIAŁKO
  • 37g BŁONNIK
  • 3g WODA

Skład energetyczny

  • 53% WĘGLOWODANY
  • 18% BIAŁKO
  • 28% TŁUSZCZ

kakao - minerały (w 100g)

  • Potas1524 mg
  • Fosfor2.5 mg
  • Magnez499 mg
  • Wapń128 mg
  • Sód21 mg
  • Żelazo13.86 mg
  • Cynk2.5 mg
Kalorie228kcal
Węglowodany57.9gram
Białko19.6gram
Tłuszcze13.7gram
Błonnik37gram

Ile białka jest w kakao?

Ziarna kakao zawierają 19.6 g białka na 100g.
Łyżka kakao (10 g) zawiera ok. 2 g białka.

Ile węglowodanów jest w ziarnach kakao?

Ziarna kakao zawierają 57.9 g węglowodanów na 100g.
Łyżka kakao (10 g) zawiera ok. 5.8 g węglowodanów.

Ile waży kakao?

Łyżka kakao waży ok. 10g.
Łyżeczka kakao waży ok. 5g.

Ile błonnika jest w ziarnach kakao?

Ziarna kakao zawierają w sobie 37 g błonnika na 100g.
Łyżka kakao (10 g) zawiera ok. 3.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy ziarna kakao zawierają gluten?

Ziarna kakao nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma kakao?

Ziarna kakao zawierają 13.7 g tłuszczu na 100g.
Łyżka kakao (10 g) zawiera ok. 1.37 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w kakao?

Ziarna kakao zawierają 499 mg magnezu na 100g.
Łyżka kakao (10 g) zawiera ok. 49.9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma kakao?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają ziarna kakao. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak kakao wypada na tle innych przypraw?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak kakao prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

kakao - powiązane produkty

  • Kakao 16%, proszek448 kcal/100g
  • Kakao ciemne Gellwe312 kcal/100g
  • Kakao do picia OSM69 kcal/100g
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu Cadbury Wedel243 kcal/100g
  • Kakao rozpuszczalne, z witaminami404 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij