TOP 9 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego)

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę. | 14 grudnia
Fasola limeńska (półksiężycowata)Fasola FavaEndywia (cykoria endywia)

Fasola limeńska (półksiężycowata), Fasola Fava, Endywia (cykoria endywia), te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego).

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego) na 100g produktu.

TOP 9 warzyw zawierających najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego)

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego). Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola limeńska (półksiężycowata) - z największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego) spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola Fava i Endywia (cykoria endywia) - zawartość witaminy B5 (kwasu pantotenowego) w tych warzywach jest również wysoka.

1) fasola limeńska (1.355 mg)
2) fasola Fava (0.976 mg)
3) endywia (0.9 mg)
4) batat (0.8 mg)
5) kukurydza (0.717 mg)
6) kalafior (0.667 mg)
7) pasternak (0.6 mg)
8) główka czosnku (0.596 mg)
9) brokuł (0.573 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B5 (kwas pantotenowy). Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz