TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B3 (niacyny)

Ocena: 3 na podstawie 2 głosów. | 14 grudnia
BoczniakiPieczarka

Boczniaki, Portobello, Pieczarka, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy B3 (niacyny).

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy B3 (niacyny) na 100g produktu.

TOP 12 warzyw zawierających najwięcej witaminy B3 (niacyny)

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy B3 (niacyny). Na pierwszym miejscu znajduje się Boczniaki - z największą zawartością witaminy B3 (niacyny) spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Portobello i Pieczarka - zawartość witaminy B3 (niacyny) w tych warzywach jest również wysoka.

1) boczniak (4.956 mg)
2) portobello (4.81 mg)
3) pieczarka (4.46 mg)
4) kurka (4.085 mg)
5) Pomidory suszone (3.63 mg)
6) grzyb (3.607 mg)
7) groch (3.1 mg)
8) fasola Fava (2.832 mg)
9) soczewica zielona (2.4 mg)
10) bób (2.249 mg)
11) groszek (2.09 mg)
12) czarna fasola (1.955 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B3 (niacyna). Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz