TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B1
Soczewica zielona, Czarna fasola, Groch, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy B1.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy B1 na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej witaminy B1
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy B1. Na pierwszym miejscu znajduje się Soczewica zielona - z największą zawartością witaminy B1 spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Czarna fasola i Groch - zawartość witaminy B1 w tych warzywach jest również wysoka.
1) soczewica zielona (1.07 mg)
2) czarna fasola (0.9 mg)
3) groch (0.77 mg)
4) czerwona fasola (0.713 mg)
5) soja (0.69 mg)
6) fasola Fava (0.555 mg)
7) fasola limeńska (0.507 mg)
8) ciecierzyca (0.477 mg)
9) groszek (0.266 mg)
10) piżmian (0.2 mg)
11) główka czosnku (0.2 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B1. Warto zainteresować się także nimi.
- edamame (0.2 mg)
- Pomidory suszone (0.193 mg)
- soczewica (0.169 mg)
- rapini (0.162 mg)
- korzeń lotosu (0.16 mg)
- kukurydza (0.155 mg)
- pęd bambusa (0.15 mg)
- szparag (0.143 mg)
- chrzan (0.14 mg)
- łust głąbigroszek (0.14 mg)
- brukselka (0.139 mg)
- bób (0.133 mg)
- boczniak (0.125 mg)
- pochrzyn (0.112 mg)
- jarmuż (0.11 mg)
- dynia piżmowa (0.1 mg)
- kapusta czerwona (0.099 mg)
- pasternak (0.09 mg)
- rukiew wodna (0.09 mg)
- maniok (0.087 mg)
- grzyb (0.081 mg)
- ziemniak (0.081 mg)
- kapusta sitowata (0.08 mg)
- endywia (0.08 mg)
- fasola szparagowa (0.08 mg)
- kozibród (0.08 mg)
- szpinak (0.078 mg)
- szczypiorek (0.078 mg)
- batat (0.078 mg)
- pieczarka (0.073 mg)
- karczoch (0.072 mg)
- papryczka chili (0.072 mg)
- brokuł (0.071 mg)
- sałata (0.07 mg)
Napisz komentarz