TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej witaminy A
Marchew, Batat, Mini marchewka, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy A.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej witaminy A
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Marchew - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Batat i Mini marchewka - zawartość witaminy A w tych warzywach jest również wysoka.
1) marchewka (16706 IU)
2) batat (14187 IU)
3) mini marchewka (13790 IU)
4) dynia piżmowa (10630 IU)
5) jarmuż (9990 IU)
6) szpinak (9377 IU)
7) wyćwiklin biały (8000 IU)
8) sałata (7405 IU)
9) dynia (7384 IU)
10) boćwina (6116 IU)
11) kapusta pastewna (5019 IU)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.
- kapusta chińska (4468 IU)
- szczypiorek (4353 IU)
- rukiew wodna (3191 IU)
- papryka (3131 IU)
- kapusta sitowata (3024 IU)
- rapini (2622 IU)
- rukola (2373 IU)
- endywia (2167 IU)
- por (1667 IU)
- portulaka (1320 IU)
- Pomidory suszone (1286 IU)
- szalotka (1190 IU)
- papryczka chili (952 IU)
- pomidor (833 IU)
- groszek (765 IU)
- szparag (756 IU)
- brukselka (754 IU)
- szczaw (641 IU)
- brokuł (623 IU)
- sałata lodowa (502 IU)
- gorzki melon (471 IU)
- seler naciowy (449 IU)
- piżmian (375 IU)
- bób (333 IU)
- edamame (298 IU)
- cukinia (200 IU)
- papryka żółta (200 IU)
- ogórek kiszony (191 IU)
- kukurydza (187 IU)
- kapusta pekińska (140 IU)
- pochrzyn (138 IU)
- bulwa kopru (134 IU)
- łust głąbigroszek (128 IU)
- pomidor koktajlowy (107 IU)
Napisz komentarz