TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej witaminy A

Kliknij na gwiazdkę aby dodać swoją ocenę. | 14 grudnia
MarchewBatatMini marchewka

Marchew, Batat, Mini marchewka, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy A.

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.

TOP 11 warzyw zawierających najwięcej witaminy A

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Marchew - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Batat i Mini marchewka - zawartość witaminy A w tych warzywach jest również wysoka.

1) marchewka (16706 IU)
2) batat (14187 IU)
3) mini marchewka (13790 IU)
4) dynia piżmowa (10630 IU)
5) jarmuż (9990 IU)
6) szpinak (9377 IU)
7) wyćwiklin biały (8000 IU)
8) sałata (7405 IU)
9) dynia (7384 IU)
10) boćwina (6116 IU)
11) kapusta pastewna (5019 IU)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz