TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej węglowodanów
Fasola limeńska (półksiężycowata), Ciecierzyca, Fasola czerwona, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej węglowodanów.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością węglowodanów na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej węglowodanów
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością węglowodanów. Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola limeńska (półksiężycowata) - z największą zawartością węglowodanów spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Ciecierzyca i Fasola czerwona - zawartość węglowodanów w tych warzywach jest również wysoka.
1) fasola limeńska (63.38 g)
2) ciecierzyca (62.95 g)
3) czerwona fasola (62.55 g)
4) czarna fasola (62.36 g)
5) groch (60.2 g)
6) fasola Fava (58.59 g)
7) soczewica zielona (48.6 g)
8) maniok (38.06 g)
9) główka czosnku (33.06 g)
10) pochrzyn (27.88 g)
11) Pomidory suszone (23.33 g)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają węglowodany. Warto zainteresować się także nimi.
- ziemniak pieczony (21.15 g)
- soczewica (20.13 g)
- batat (20.12 g)
- kukurydza (18.7 g)
- kozibród (18.6 g)
- chrzan (18.1 g)
- pasternak (17.99 g)
- bób (17.63 g)
- ziemniak (17.49 g)
- korzeń lotosu (17.23 g)
- soja (17 g)
- szalotka (16.8 g)
- groszek (14.45 g)
- por (14.15 g)
- dynia piżmowa (11.69 g)
- karczoch (10.51 g)
- marchewka (9.58 g)
- burak (9.56 g)
- cebula (9.34 g)
- brukselka (8.95 g)
- edamame (8.91 g)
- papryczka chili (8.81 g)
- jarmuż (8.75 g)
- moringa (8.53 g)
- mini marchewka (8.24 g)
- fasola szparagowa (7.6 g)
- piżmian (7.5 g)
- bulwa kopru (7.29 g)
- kurka (6.86 g)
- algi (6.8 g)
- kapusta czerwona (6.7 g)
- brokuł (6.64 g)
- dynia (6.5 g)
- rzepa (6.43 g)
Napisz komentarz