TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej węglowodanów



Fasola limeńska (półksiężycowata), Fasola Fava, Maniok, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej węglowodanów.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością węglowodanów na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej węglowodanów
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością węglowodanów. Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola limeńska (półksiężycowata) - z największą zawartością węglowodanów spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola Fava i Maniok - zawartość węglowodanów w tych warzywach jest również wysoka.
1) fasola limeńska (63.38 g)
2) fasola Fava (58.59 g)
3) maniok (38.06 g)
4) pochrzyn (27.88 g)
5) batat (20.12 g)
6) kukurydza (18.7 g)
7) kozibród (18.6 g)
8) pasternak (17.99 g)
9) ziemniak (17.49 g)
10) korzeń lotosu (17.23 g)
11) szalotka (16.8 g)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają węglowodany. Warto zainteresować się także nimi.
- groszek (14.45 g)
- por (14.15 g)
- dynia piżmowa (11.69 g)
- marchewka (9.58 g)
- burak (9.56 g)
- cebula (9.34 g)
- brukselka (8.95 g)
- jarmuż (8.75 g)
- moringa (8.53 g)
- piżmian (7.5 g)
- bulwa kopru (7.29 g)
- brokuł (6.64 g)
- dynia (6.5 g)
- rzepa (6.43 g)
- kalarepa (6.2 g)
- papryka (6.03 g)
- kapusta (5.8 g)
- bakłażan (5.7 g)
- kapusta pastewna (5.42 g)
- pęd bambusa (5.2 g)
- kalafior (4.97 g)
- kapusta sitowata (4.67 g)
- rabarbar (4.54 g)
- cykoria sałatowa (4.48 g)
- łust głąbigroszek (4.31 g)
- pomidor (3.9 g)
- boćwina (3.74 g)
- gorzki melon (3.7 g)
- rukola (3.65 g)
- szpinak (3.63 g)
- ogórek (3.63 g)
- wyćwiklin biały (3.4 g)
- portulaka (3.4 g)
- rzodkiewka (3.4 g)