TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej sódu
Oliwki czarne, Oliwki, Ogórek kiszony, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej sódu.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością sódu na 100g produktu.
TOP 12 warzyw zawierających najwięcej sódu
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością sódu. Na pierwszym miejscu znajduje się Oliwki czarne - z największą zawartością sódu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Oliwki i Ogórek kiszony - zawartość sódu w tych warzywach jest również wysoka.
1) czarna oliwka (2400 g)
2) oliwka (2400 g)
3) ogórek kiszony (1208 g)
4) kapusta kiszona (661 g)
5) ogórek konserwowy (389 g)
6) Pomidory suszone (266 g)
7) boćwina (213 g)
8) główka czosnku (153 g)
9) karczoch (94 g)
10) seler naciowy (80 g)
11) szpinak (79 g)
12) burak (78 g)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają sód. Warto zainteresować się także nimi.
- mini marchewka (78 g)
- marchewka (69 g)
- kapusta chińska (65 g)
- batat (55 g)
- bulwa kopru (52 g)
- portulaka (45 g)
- moringa (42 g)
- rukiew wodna (41 g)
- korzeń lotosu (40 g)
- rzepa (39 g)
- rzodkiewka (39 g)
- jarmuż (38 g)
- brokuł (33 g)
- rapini (33 g)
- groch (30 g)
- kalafior (30 g)
- sałata (28 g)
- rukola (27 g)
- brukselka (25 g)
- bób (25 g)
- wyćwiklin biały (24 g)
- ciecierzyca (24 g)
- endywia (22 g)
- cykoria (22 g)
- kapusta sitowata (20 g)
- kozibród (20 g)
- kalarepa (20 g)
- por (20 g)
- boczniak (18 g)
- kapusta (18 g)
- fasola limeńska (18 g)
- kapusta pastewna (17 g)
- kukurydza (15 g)
Napisz komentarz