TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej magnezu
Fasola limeńska (półksiężycowata), Soja, Fasola Fava, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej magnezu.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością magnezu na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej magnezu
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością magnezu. Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola limeńska (półksiężycowata) - z największą zawartością magnezu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Soja i Fasola Fava - zawartość magnezu w tych warzywach jest również wysoka.
1) fasola limeńska (224 mg)
2) soja (216 mg)
3) fasola Fava (192 mg)
4) czerwona fasola (176 mg)
5) czarna fasola (171 mg)
6) groch (124 mg)
7) boćwina (81 mg)
8) Pomidory suszone (81 mg)
9) szpinak (79 mg)
10) ciecierzyca (79 mg)
11) soczewica zielona (71 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają magnez. Warto zainteresować się także nimi.
- portulaka (68 mg)
- algi (67 mg)
- wyćwiklin biały (65 mg)
- edamame (64 mg)
- karczoch (60 mg)
- piżmian (57 mg)
- rukola (47 mg)
- jarmuż (47 mg)
- moringa (45 mg)
- chrzan (43 mg)
- szczypiorek (42 mg)
- kukurydza (37 mg)
- soczewica (36 mg)
- dynia piżmowa (34 mg)
- łust głąbigroszek (34 mg)
- groszek (33 mg)
- bób (33 mg)
- kapusta sitowata (32 mg)
- pasternak (29 mg)
- ziemniak pieczony (28 mg)
- por (28 mg)
- kapusta pastewna (27 mg)
- główka czosnku (25 mg)
- batat (25 mg)
- kozibród (23 mg)
- brukselka (23 mg)
- ziemniak (23 mg)
- burak (23 mg)
- korzeń lotosu (23 mg)
- papryczka chili (23 mg)
- rapini (22 mg)
- czarna oliwka (22 mg)
- oliwka (22 mg)
- fasola szparagowa (22 mg)
Napisz komentarz