TOP 11 - warzywa zawierające najwięcej fosforu
Soja, Fasola Fava, Groch, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej fosforu.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością fosforu na 100g produktu.
TOP 11 warzyw zawierających najwięcej fosforu
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością fosforu. Na pierwszym miejscu znajduje się Soja - z największą zawartością fosforu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola Fava i Groch - zawartość fosforu w tych warzywach jest również wysoka.
1) soja (743 mg)
2) fasola Fava (421 mg)
3) groch (388 mg)
4) fasola limeńska (385 mg)
5) soczewica zielona (301 mg)
6) portobello (165 mg)
7) główka czosnku (153 mg)
8) chrzan (120 mg)
9) jarmuż (92 mg)
10) kozibród (75 mg)
11) pasternak (71 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają fosfor. Warto zainteresować się także nimi.
- brukselka (69 mg)
- Pomidory suszone (64 mg)
- piżmian (63 mg)
- rukiew wodna (60 mg)
- szalotka (60 mg)
- pęd bambusa (59 mg)
- szczypiorek (58 mg)
- ziemniak (57 mg)
- pochrzyn (55 mg)
- rukola (52 mg)
- szparag (52 mg)
- bulwa kopru (50 mg)
- moringa (50 mg)
- batat (47 mg)
- ogórek kiszony (47 mg)
- boćwina (46 mg)
- kalarepa (46 mg)
- fasola szparagowa (44 mg)
- dynia (44 mg)
- portulaka (44 mg)
- bób (40.9 mg)
- cykoria (40 mg)
- cukinia (38 mg)
- łust głąbigroszek (37 mg)
- kapusta chińska (37 mg)
- kapusta pekińska (37 mg)
- marchewka (35 mg)
- por (35 mg)
- dynia piżmowa (33 mg)
- kapusta czerwona (31 mg)
- cebula (29 mg)
- sałata (29 mg)
- endywia (28 mg)
- maniok (27 mg)
Napisz komentarz