TOP 9 - warzywa zawierające najwięcej białka
Soja, Fasola Fava, Soczewica zielona, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej białka.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością białka na 100g produktu.
TOP 9 warzyw zawierających najwięcej białka
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością białka. Na pierwszym miejscu znajduje się Soja - z największą zawartością białka spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola Fava i Soczewica zielona - zawartość białka w tych warzywach jest również wysoka.
1) soja (34.3 g)
2) fasola Fava (26.12 g)
3) soczewica zielona (25.4 g)
4) groch (23.8 g)
5) czarna fasola (21.6 g)
6) fasola limeńska (21.46 g)
7) czerwona fasola (21.42 g)
8) ciecierzyca (20.47 g)
9) edamame (11.91 g)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają białko. Warto zainteresować się także nimi.
- soczewica (9.02 g)
- bób (7.92 g)
- łust głąbigroszek (6.95 g)
- główka czosnku (6.36 g)
- groszek (5.42 g)
- Pomidory suszone (5.06 g)
- chrzan (4.5 g)
- jarmuż (4.28 g)
- kiełek (3.8 g)
- seler naciowy (3.46 g)
- brukselka (3.38 g)
- boczniak (3.31 g)
- kozibród (3.3 g)
- karczoch (3.27 g)
- szczypiorek (3.27 g)
- kukurydza (3.27 g)
- boćwina (3.27 g)
- rapini (3.17 g)
- grzyb (3.09 g)
- kapusta pastewna (3.02 g)
- kapusta sitowata (2.86 g)
- szpinak (2.86 g)
- brokuł (2.82 g)
- pęd bambusa (2.6 g)
- korzeń lotosu (2.6 g)
- rukola (2.58 g)
- szalotka (2.5 g)
- ziemniak pieczony (2.5 g)
- fasola szparagowa (2.4 g)
- rukiew wodna (2.3 g)
- szparag (2.2 g)
- pieczarka (2.17 g)
- portobello (2.1 g)
- moringa (2.1 g)
- ziemniak (2.05 g)
- piżmian (2 g)
Napisz komentarz