TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej beta karotenu

Ocena: 3.1 na podstawie 9 głosów. | 14 grudnia
BatatMarchewJarmuż

Batat, Marchew, Jarmuż, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej beta karotenu.

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością beta karotenu na 100g produktu.

TOP 12 warzyw zawierających najwięcej beta karotenu

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością beta karotenu. Na pierwszym miejscu znajduje się Batat - z największą zawartością beta karotenu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Marchew i Jarmuż - zawartość beta karotenu w tych warzywach jest również wysoka.

1) batat (8509 mg)
2) marchewka (8285 mg)
3) jarmuż (5927 mg)
4) szpinak (5626 mg)
5) sałata (4443 mg)
6) dynia piżmowa (4226 mg)
7) szczaw (3848 mg)
8) dynia (3100 mg)
9) kapusta pastewna (2991 mg)
10) kapusta chińska (2681 mg)
11) szczypiorek (2612 mg)
12) kapusta sitowata (1790 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają beta karoten. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz