Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej witaminy B1. 12 dostępnych produktów spożywczych.
Tuńczyk, Łosoś (filet, mięso), Kawior, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej witaminy B1.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością witaminy B1 na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej witaminy B1
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością witaminy B1. Na pierwszym miejscu znajduje się Tuńczyk - z największą zawartością witaminy B1 spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Łosoś (filet, mięso) i Kawior - zawartość witaminy B1 w tych jest również wysoka.
1) tuńczyk (0.241 mg)
2) łosoś (0.207 mg)
3) kawior (0.19 mg)
4) makrela (0.176 mg)
5) makrela wędzona (0.159 mg)
6) węgorz (0.15 mg)
7) paluszek rybny (0.122 mg)
8) pstrąg (0.12 mg)
9) karp (0.115 mg)
10) śledź (0.092 mg)
11) dorsz (0.076 mg)
12) miecznik (0.075 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają witamina B1. Warto zainteresować się także nimi.
- halibut (0.06 mg)
- filet z anchois (0.055 mg)
- mintaj (0.047 mg)
- mięso z rekina (0.042 mg)
- filet z tilapii (0.041 mg)
- okoń (0.04 mg)
- łosoś wędzony (0.023 mg)
- flądra (0.022 mg)
- barwena (0 mg)
Napisz komentarz