Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej witaminy A. 12 dostępnych produktów spożywczych.
Węgorz (filet, mięso), Tuńczyk, Kawior, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej witaminy A.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej witaminy A
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Węgorz (filet, mięso) - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Tuńczyk i Kawior - zawartość witaminy A w tych jest również wysoka.
1) węgorz (3477 IU)
2) tuńczyk (2183 IU)
3) kawior (905 IU)
4) pstrąg (280 IU)
5) mięso z rekina (233 IU)
6) łosoś (193 IU)
7) makrela wędzona (180 IU)
8) makrela (167 IU)
9) miecznik (120 IU)
10) śledź (93 IU)
11) łosoś wędzony (87 IU)
12) filet z anchois (50 IU)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.
- halibut (47 IU)
- mintaj (46 IU)
- dorsz (40 IU)
- okoń (40 IU)
- flądra (33 IU)
- karp (30 IU)
- paluszek rybny (18 IU)
- filet z tilapii (0 IU)
- barwena (0 IU)
Napisz komentarz