Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej wapnia. 12 dostępnych produktów spożywczych.
Kawior, Anchois, Mintaj (filet, mięso), te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej wapnia.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością wapnia na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej wapnia
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością wapnia. Na pierwszym miejscu znajduje się Kawior - z największą zawartością wapnia spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Anchois i Mintaj (filet, mięso) - zawartość wapnia w tych jest również wysoka.
1) kawior (275 mg)
2) filet z anchois (147 mg)
3) mintaj (60 mg)
4) śledź (57 mg)
5) karp (41 mg)
6) mięso z rekina (34 mg)
7) okoń (28 mg)
8) pstrąg (25 mg)
9) flądra (21 mg)
10) węgorz (20 mg)
11) dorsz (16 mg)
12) paluszek rybny (16 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają wapń. Warto zainteresować się także nimi.
- makrela wędzona (15 mg)
- makrela (12 mg)
- łosoś wędzony (11 mg)
- filet z tilapii (10 mg)
- łosoś (9 mg)
- tuńczyk (8 mg)
- miecznik (5 mg)
- halibut (3 mg)
- barwena (0 mg)
Napisz komentarz