Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej sódu. 12 dostępnych produktów spożywczych.
Kawior, Łosoś wędzony, Paluszki rybne, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej sódu.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością sódu na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej sódu
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością sódu. Na pierwszym miejscu znajduje się Kawior - z największą zawartością sódu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Łosoś wędzony i Paluszki rybne - zawartość sódu w tych jest również wysoka.
1) kawior (1500 g)
2) łosoś wędzony (672 g)
3) paluszek rybny (402 g)
4) flądra (296 g)
5) okoń (287 g)
6) filet z anchois (104 g)
7) śledź (90 g)
8) makrela (90 g)
9) mintaj (86 g)
10) makrela wędzona (83 g)
11) miecznik (81 g)
12) halibut (80 g)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają sód. Warto zainteresować się także nimi.
- mięso z rekina (79 g)
- łosoś (59 g)
- dorsz (54 g)
- filet z tilapii (52 g)
- węgorz (51 g)
- pstrąg (51 g)
- karp (49 g)
- tuńczyk (39 g)
- barwena (0 g)
Napisz komentarz