Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej potasu. 12 dostępnych produktów spożywczych.
Miecznik (filet, mięso), Dorsz (mięso, filet), Makrela wędzona, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej potasu.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością potasu na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej potasu
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Miecznik (filet, mięso) - z największą zawartością potasu spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Dorsz (mięso, filet) i Makrela wędzona - zawartość potasu w tych jest również wysoka.
1) miecznik (418 mg)
2) dorsz (413 mg)
3) makrela wędzona (401 mg)
4) filet z anchois (383 mg)
5) pstrąg (377 mg)
6) łosoś (363 mg)
7) mintaj (356 mg)
8) karp (333 mg)
9) śledź (327 mg)
10) makrela (314 mg)
11) filet z tilapii (302 mg)
12) węgorz (272 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.
- halibut (268 mg)
- tuńczyk (252 mg)
- okoń (187 mg)
- paluszek rybny (185 mg)
- kawior (181 mg)
- łosoś wędzony (175 mg)
- mięso z rekina (160 mg)
- flądra (160 mg)
- barwena (0 mg)
Napisz komentarz