Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej żelaza. 10 dostępnych produktów spożywczych.
TOP 10 zawierających najwięcej żelaza
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością żelaza. Na pierwszym miejscu znajduje się Kawior - z największą zawartością żelaza spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Anchois i Makrela - zawartość żelaza w tych jest również wysoka.
1) kawior (11.88 mg)
2) filet z anchois (3.25 mg)
3) makrela (1.63 mg)
4) makrela wędzona (1.57 mg)
5) karp (1.24 mg)
6) śledź (1.1 mg)
7) tuńczyk (1.02 mg)
8) łosoś wędzony (0.85 mg)
9) mięso z rekina (0.84 mg)
10) paluszek rybny (0.84 mg)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają żelazo. Warto zainteresować się także nimi.
Napisz komentarz