Ryby i owoce morza, które dostarczają najwięcej żelaza. 10 dostępnych produktów spożywczych.

Ocena: 3.5 na podstawie 20 głosów. | 14 grudnia
KawiorAnchoisMakrela

Kawior, Anchois, Makrela, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej żelaza.

Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością żelaza na 100g produktu.

TOP 10 zawierających najwięcej żelaza

To właśnie te charakteryzują się największą zawartością żelaza. Na pierwszym miejscu znajduje się Kawior - z największą zawartością żelaza spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Anchois i Makrela - zawartość żelaza w tych jest również wysoka.

1) kawior (11.88 mg)
2) filet z anchois (3.25 mg)
3) makrela (1.63 mg)
4) makrela wędzona (1.57 mg)
5) karp (1.24 mg)
6) śledź (1.1 mg)
7) tuńczyk (1.02 mg)
8) łosoś wędzony (0.85 mg)
9) mięso z rekina (0.84 mg)
10) paluszek rybny (0.84 mg)

Powyższa lista to nie wszystko

Również poniżej wymienione zawierają żelazo. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz