Jakie przyprawy i zioła mają najwięcej witaminy A. Ranking TOP 10
Pietruszka (natka), Majeranek, Koper, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej witaminy A.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.
TOP 10 zawierających najwięcej witaminy A
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Pietruszka (natka) - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Majeranek i Koper - zawartość witaminy A w tych jest również wysoka.
1) pietruszka (8424 IU)
2) majeranek (8068 IU)
3) koper (7718 IU)
4) oregano (6903 IU)
5) kolendra (6748 IU)
6) trybula (5850 IU)
7) cząber (5310 IU)
8) bazylia (5275 IU)
9) ogórecznik (4200 IU)
10) estragon (4200 IU)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.
- rozmaryn (2924 IU)
- ketchup (527 IU)
- sos pomidorowy (435 IU)
- musztarda (109 IU)
- majonez (65 IU)
- komosa piżmowa (57 IU)
- sezam (9 IU)
- płatki migdałowe (7 IU)
- trawa cytrynowa (6 IU)
- cynamon (2 IU)
- wiórki kokosowe (0 IU)
- sos sojowy (0 IU)
- kakao (0 IU)
- łopian (0 IU)
- kostka rosołowa (0 IU)
- kurkuma (0 IU)
- sól (0 IU)
- korzeń imbiru (0 IU)
Napisz komentarz