Produkty zawierające najwięcej witaminy A. Lista 10 produktów
Wątróbka z gęsi, Wątróbka z indyka, Sok marchwiowy, te trzy produkty zawierają w sobie najwięcej witaminy A.
Poniżej prezentujemy listę produktów z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.
TOP 10 produktów zawierających najwięcej witaminy A
To właśnie te produkty charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich produktów. Kolejne miejsca to Wątróbka z indyka i Sok marchwiowy - zawartość witaminy A w tych produktach jest również wysoka.
1) wątróbka z gęsi (30998 IU)
2) wątróbka z indyka (21700 IU)
3) sok marchwiowy (19124 IU)
4) marchewka (16706 IU)
5) batat (14187 IU)
6) mini marchewka (13790 IU)
7) wątroba wieprzowa (13000 IU)
8) wątróbka drobiowa (11078 IU)
9) dynia piżmowa (10630 IU)
10) mniszek lekarski (10161 IU)
Powyższa lista produktów to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.
- jarmuż (9990 IU)
- szpinak (9377 IU)
- pietruszka (8424 IU)
- Podroby drobiowe (8136 IU)
- majeranek (8068 IU)
- wyćwiklin biały (8000 IU)
- koper (7718 IU)
- acerola (7671 IU)
- sałata (7405 IU)
- dynia (7384 IU)
- oregano (6903 IU)
- kolendra (6748 IU)
- boćwina (6116 IU)
- szałwia (5900 IU)
- trybula (5850 IU)
- cząber (5310 IU)
- bazylia (5275 IU)
- Warzywa mrożone (5078 IU)
- kapusta pastewna (5019 IU)
- kapusta chińska (4468 IU)
- szczypiorek (4353 IU)
- mięta pieprzowa (4248 IU)
- estragon (4200 IU)
- ogórecznik (4200 IU)
- mięta (4054 IU)
- morela suszona (3604 IU)
- margaryna (3577 IU)
- węgorz (3477 IU)
- melon (3382 IU)
- rukiew wodna (3191 IU)
- papryka (3131 IU)
- kapusta sitowata (3024 IU)
- rozmaryn (2924 IU)
- Wiśnie suszone (2829 IU)
- rapini (2622 IU)
Napisz komentarz