Produkty zawierające najwięcej cholesterolu. Lista 10 produktów
Żółtko jajka, Kawior, Wątróbka z gęsi, te trzy produkty zawierają w sobie najwięcej cholesterolu.
Poniżej prezentujemy listę produktów z największą zawartością cholesterolu na 100g produktu.
TOP 10 produktów zawierających najwięcej cholesterolu
To właśnie te produkty charakteryzują się największą zawartością cholesterolu. Na pierwszym miejscu znajduje się Żółtko jajka - z największą zawartością cholesterolu spośród wszystkich produktów. Kolejne miejsca to Kawior i Wątróbka z gęsi - zawartość cholesterolu w tych produktach jest również wysoka.
1) żółtko jajka (1085 mg)
2) kawior (588 mg)
3) wątróbka z gęsi (515 mg)
4) jajko sadzone (401 mg)
5) jajko gotowane (373 mg)
6) jajko (372 mg)
7) pasztet (370 mg)
8) Podroby drobiowe (357 mg)
9) wątroba wieprzowa (354 mg)
10) wątróbka drobiowa (345 mg)
Powyższa lista produktów to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty zawierają cholesterol. Warto zainteresować się także nimi.
- wątróbka z indyka (331 mg)
- groszek ptysiowy (281 mg)
- masło klarowane (248 mg)
- Kalmary (233 mg)
- Faworki (223 mg)
- masło (215 mg)
- biszkopt (170 mg)
- krewetka (161 mg)
- kurczak pieczony (149 mg)
- pasztet (148 mg)
- serce drobiowe (136 mg)
- rak (132 mg)
- homar (127 mg)
- węgorz (126 mg)
- ser mascarpone (125 mg)
- tiramisu (123 mg)
- kaszanka (120 mg)
- tortellini (115 mg)
- ser gouda (114 mg)
- ser philadelphia (113 mg)
- Almette (113 mg)
- bita śmietana (111 mg)
- ser wędzony (107 mg)
- śmietana kremówka (106 mg)
- masło typu 60% (106 mg)
- ser kozi (105 mg)
- cielęcina (103 mg)
- ser Brie (100 mg)
- salceson (99 mg)
- cheddar (99 mg)
- smalec (97 mg)
- kabanos drobiowy (97 mg)
- mleko w proszku (97 mg)
- pepperoni (97 mg)
- frankfurterka drobiowa (96 mg)
Napisz komentarz