Produkty zawierające najwięcej beta karotenu. Lista 10 produktów
Batat, Marchew, Marchewka z groszkiem, te trzy produkty zawierają w sobie najwięcej beta karotenu.
Poniżej prezentujemy listę produktów z największą zawartością beta karotenu na 100g produktu.
TOP 10 produktów zawierających najwięcej beta karotenu
To właśnie te produkty charakteryzują się największą zawartością beta karotenu. Na pierwszym miejscu znajduje się Batat - z największą zawartością beta karotenu spośród wszystkich produktów. Kolejne miejsca to Marchew i Marchewka z groszkiem - zawartość beta karotenu w tych produktach jest również wysoka.
1) batat (8509 mg)
2) marchewka (8285 mg)
3) marchewka z groszkiem (6378 mg)
4) jarmuż (5927 mg)
5) mniszek lekarski (5854 mg)
6) szpinak (5626 mg)
7) pietruszka (5054 mg)
8) majeranek (4806 mg)
9) sałata (4443 mg)
10) dynia piżmowa (4226 mg)
Powyższa lista produktów to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty zawierają beta karoten. Warto zainteresować się także nimi.
- oregano (4112 mg)
- kolendra (3930 mg)
- szczaw (3848 mg)
- Szpinak, mrożony (3819 mg)
- szałwia (3485 mg)
- koncentrat pomidorowy 30% (3448 mg)
- bazylia (3142 mg)
- dynia (3100 mg)
- kapusta pastewna (2991 mg)
- tymianek (2851 mg)
- kapusta chińska (2681 mg)
- szczypiorek (2612 mg)
- melon (2020 mg)
- kapusta sitowata (1790 mg)
- krakers (1760 mg)
- rapini (1573 mg)
- Morela (1094 mg)
- barszcz czerwony (1048 mg)
- barszcz ukraiński (1048 mg)
- por (1000 mg)
- kapusta pekińska (840 mg)
- marakuja (743 mg)
- grejpfrut (686 mg)
- pomidor koktajlowy (640 mg)
- pomidor z puszki (640 mg)
- zupa jarzynowa (536 mg)
- Powidła śliwkowe (460 mg)
- brukselka (450 mg)
- groszek (449 mg)
- masło klarowane (380 mg)
- fasola szparagowa (378 mg)
- gujawa (374 mg)
- brokuł (361 mg)
- paprykarz (347 mg)
- pistacja (332 mg)
Napisz komentarz