Które owoce zawierają najwięcej błonnika. Wybraliśmy 10 produktów
Marakuja, Czarny bez (owoce, kwiaty), Awokado, te trzy produkty z kategorii owoce zawierają w sobie najwięcej błonnika.
Poniżej prezentujemy listę owoców z największą zawartością błonnika na 100g produktu.
TOP 10 owoców zawierających najwięcej błonnika
To właśnie te owoce charakteryzują się największą zawartością błonnika. Na pierwszym miejscu znajduje się Marakuja - z największą zawartością błonnika spośród wszystkich owoców. Kolejne miejsca to Czarny bez (owoce, kwiaty) i Awokado - zawartość błonnika w tych owocach jest również wysoka.
1) marakuja (10.4 g)
2) czarny bez (7 g)
3) awokado (6.7 g)
4) kumkwat (6.5 g)
5) malina (6.5 g)
6) akka selowa (6.4 g)
7) gujawa (5.4 g)
8) aronia (5.3 g)
9) jeżyna (5.3 g)
10) pigwica (5.3 g)
Powyższa lista owoców to nie wszystko
Również poniżej wymienione owoce zawierają błonnik. Warto zainteresować się także nimi.
- żurawina (4.6 g)
- agrest (4.3 g)
- Czarna porzeczka (4.3 g)
- granat (4 g)
- durian (3.8 g)
- persymona (3.6 g)
- gruszka (3.1 g)
- czerymoja (3 g)
- kiwi (3 g)
- figa (2.9 g)
- cytryna (2.8 g)
- oksomian pospolity (2.8 g)
- limonka (2.8 g)
- banan (2.6 g)
- pomarańcza (2.5 g)
- jabłko (2.4 g)
- Jagoda (2.4 g)
- czerwona pomarańcza (2.4 g)
- wiśnia (2.1 g)
- truskawka (2 g)
- Morela (2 g)
- pigwa (1.9 g)
- mandarynka (1.8 g)
- mango (1.8 g)
- mangostan (1.8 g)
- nieśplik japoński (1.7 g)
- morwa (1.7 g)
- grejpfrut (1.7 g)
- nektarynka (1.7 g)
- klementynka (1.7 g)
- papaja (1.7 g)
- brzoskwinia (1.5 g)
- dżakfrut (1.5 g)
- ananas (1.4 g)
- śliwka (1.4 g)
Napisz komentarz